logo
25 NİSAN 2024

Avustralya açık başlıyor

Tenis sezonunun ilk grand slam turnuvası, 16-29 Ocak tarihlerinde 105. kez organize edilecek. Avustralya Açık'taki ilk, kariyerinin 4'üncü grand slam deneyimini yaşayacak Çağla Büyükakçay, ilk turda dünya 71 numarası Fransız Dodin ile karşılaşacak
14.01.2017 00:00:00
İlk kez 1905 yılında düzenlenen, sezonun ilk grand slam tenis turnuvası Avustralya Açık'ın ana tablo maçları, 16 Ocak Pazartesi günü TSİ 03.00'de Melbourne kentinde başlayacak.
Fransa Açık (Roland Garros), Wimbledon ve ABD Açık ile tenis sezonunun en önemli dört turnuvasından biri olan Avustralya Açık, bu yıl 16-29 Ocak tarihlerinde 105. kez organize edilecek. 2017 Avustralya Açık'ta toplam 50 milyon Avustralya doları (yaklaşık 140 milyon lira) ödül dağıtılacak. Turnuvanın, 28 Ocak'ta yapılacak tek kadınlar ve 29 Ocak'ta oynanacak tek erkekler finalini kazananlara ise 3,7 milyon Avustralya doları (yaklaşık 10 milyon lira) para ödülü verilecek. "Bir grand slam turnuvasında ana tablo maçına çıkan" ve "bir grand slam turnuvasında maç kazanan" ilk Türk kadın tenisçi unvanlarını aldığı 2016'da kariyerinin altın yılını yaşayan Çağla Büyükakçay, Avustralya Açık'a ilk kez ana tablodan katılacak. 2016'da ayrıca "Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil eden ilk tenisçi" ve "WTA turnuvalarında şampiyonluk yaşayan ilk Türk tenisçi" olan Çağla böylece 4 grand slam turnuvasında da ana tabloya kalan ilk Türk kadın tenisçi unvanını da alacak. Kadınlar dünya sıralamasının 85. basamağındaki Çağla Büyükakçay, kariyerinin 4'üncü grand slam deneyimini yaşayacağı turnuvanın ilk turunda, dünya 71 numarası Fransız Oceane Dodin ile karşılaşacak.
Serena Williams, tarihe geçmeye 7 galibiyet uzaklıkta
Geçen yılın son grand slam turnuvası ABD Açık'ta, 186 haftadır elinde tuttuğu dünya sıralaması liderliğini Angelique Kerber'e kaptıran Serena Williams, ilk turda zorlu bir rakip bekliyor. Tek kadınlarda 2 numaralı seribaşı Serena Williams, aralarındaki maçlarda 1-1 eşitlik bulunan ve son karşılaşmaları 2015 Rogers Kupası'nın yarı finalinde yenildiği, dünya 48 numarası Belinda Bencic'in karşısına çıkacak. Çeyrek finalde, 2014 finalisti ve 6 numaralı seribaşı Dominika Cibulkova ile karşılaşma ihtimali yüksek Serena'nın, yarı finalde de muhtemelen 3 numaralı seribaşı Agnieszka Radwanska veya 5 numaralı seribaşı Karolina Pliskova ile karşılaşacak. 35 yaşındaki tenisçi, ilk turdan finale 7 karşılaşma kazanıp Avustralya Açık'ta 7. kez mutlu sona ulaşması halinde, 22 şampiyonlukla Steffi Graf ile paylaştığı "açık dönemde en fazla grand slam turnuvası kazanan tenisçi" unvanını tek başına ele geçirecek. Kadınlar dünya sıralamasının ilk basamağındaki yerini, 12 Eylül 2016'da ilk defa yükseldiğinden beri koruyan Kerber ise unvanını korumak için mücadele edeceği turnuvadaki ilk maçını, dünya 61'incisi Lesia Tsurenko ile yapacak. Kerber'in final yolundaki rakipleri arasında 4 numaralı seribaşı Simona Halep, 7 numaralı seribaşı Garbine Muguruza ve 8 numaralı seribaşı Svetlana Kuznetsova öne çıkıyor.
Djokovic, Avustralya'nın kralı olmak istiyor
2016 sezonunun ilk 2 grand slam turnuvasını kazandıktan sonra Wimbledon'a 3'üncü, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na ise ilk turda veda eden, ABD Açık finalinde de Stanislas Wawrinka'ya yenilen Novak Djokovic, Avustralya Açık tarihine geçmek peşinde. Geçen yılın kasım ayında "dünya 1 numarası" unvanını da Andy Murray'e kaptıran Sırp tenisçi, 7. şampiyonluğunu elde etmesi durumunda Roy Emerson'ı geçerek, tek başına "Avustralya Açık'ı teklerde en fazla kazanan erkek tenisçi" olacak. İlk turda dünya 40 numarası Fernando Verdasco ile mücadele edecek Djokovic'in, finale çıkıncaya kadar karşılaşma olasılığı yüksek isimler arasında 3 numaralı seribaşı Milos Raonic, 6 numaralı seribaşı Gael Monfils, 8 numaralı seribaşı Dominic Thiem ve 9 numaralı seribaşı Rafael Nadal bulunuyor. Murray de 5 kez final oynadığı ve ilk defa dünya 1 numarası olarak geleceği Avustralya Açık'ı bu kez kazanmak istiyor. Fakat turnuvadaki ilk maçını, dünya sıralamasının 93. basamağındaki Illya Marchenko ile yapacak Murray, pek de iyi bir kura çekmedi. Büyük Britanyalı tenisçinin çeyrek finaldeki muhtemel rakipleri arasında 5 numaralı seribaşı Kei Nishikori, 10 numaralı seribaşı Tomas Berdych ve burada 4 şampiyonluk kazanan 17 numaralı seribaşı Roger Federer yer alıyor. Murray'nin yarı finaldeki rakipleri arasında öne çıkanlar ise 2014 şampiyonu ve 4 numaralı seribaşı Stanislas Wawrinka ve 7 numaralı seribaşı Marin Cilic.
Keys ve Kvitova turnuvada yok
Kadınlar dünya sıralamasının 8 numarası Madison Keys, el bileğindeki sakatlık, 11 numarası Petra Kvitova ise evinde uğradığı bıçaklı saldırıda elinden yaralanması sebebiyle turnuvada oynayamayacak.
Turnuvanın tarihçesi
Turnuva, "Avustralya Lawn Tenis Birliği" (LTAA) tarafından ilk defa 1905 yılında Melbourne'de bulunan Warehouseman's Kriket Sahası'ndaki çim kortlarda Avustralasya Şampiyonası adıyla düzenlendi. Yalnızca erkek tenisçilerin katılabildiği ilk şampiyonayı Avustralyalı Rodney Heath kazandı. Tek erkekler şampiyonuna verilen şampiyonluk kupasına 1934'ten bu yana ismini veren, ayrıca Wimbledon'ı Büyük Britanya dışından kazanan ilk tenisçi unvanının da sahibi Norman Brookes, turnuvadaki tek zaferine 1911 yılında ulaştı. 1922 yılından itibaren kadın tenisçilerin de yarışabildiği turnuvanın adı, 1927'de Avustralya Şampiyonası, 1969'da ise bugünkü ismi olan Avustralya Açık olarak değişti. Avustralyalı Margaret Molesworth, ilk kadın şampiyon olarak turnuvanın tarihine geçti. Tek kadınlar şampiyonuna verilen kupaya 1934'ten beri ismini veren, bir başka Avustralyalı kadın raket Daphne Akhurst Cozens ise 1925, 1926, 1928, 1929 ve 1930'da 5 kez şampiyon oldu. Beşi Avustralya'da (Melbourne, Sidney, Adelaide, Brisbane, Perth) ve 2'si Yeni Zelanda'da (Christchurch, Hastings) olmak üzere 7 farklı şehrin ev sahipliği yaptığı turnuva, en son 1987'de çim kortta oynandıktan sonra 1988'de maçların bugün de yapıldığı Melbourne Park tesislerindeki "ribaunt ace" denilen sert zeminde oynanmaya başladı. 2008 yılından bu yana ise "plexicushion" ismi verilen başka bir çeşit sert zeminde oynanıyor.
Kortun özellikleri
Merkez kort olma özelliğini taşıyan Rod Laver Arena, ismini, 4 grand slamde de mutlu sona ulaşan ve Avustralya Açık'ı 3 kez (1960, 1962, 1969) kazanan 78 yaşındaki tenis efsanesi Rodney George Laver'dan alıyor. Rod Laver Arena, 14 bin 820 kişilik kapasitesine rağmen grand slam müsabakalarının oynandığı merkez kortlar arasındaki en düşük kapasiteli kort. ABD Açık'ın önemli karşılaşmalarına sahne olan Arthur Ashe, 23 bin 771 kapasitesiyle ilk sıranın sahibi. Grand slamlerin en yüksek kapasiteli kortları sıralamasında Arthur Ashe'i, kendine has kurallarıyla dikkati çeken Wimbledon'ın 15 bin seyirci kapasiteli merkez kortu ve Roland Garros'un finallerine ev sahipliği yapan 14 bin 840 seyirci kapasiteli Philippe Chatrier takip ediyor. Organizasyon komitesi, 2008 yılından beri turnuvanın oynandığı zemin "plexicushion"ın, ABD Açık'ın 1978'den bu yana kullandığı, asfalt veya beton bir zemin üstüne akrilik, lastik ve silikondan oluşan katmanların yerleştirilmesiyle elde edilen "DecoTurf" ismindeki kortlarını taklit ettikleri iddiasıyla eleştiriliyor. Başka sert kortlara nazaran daha ince bir üst tabakadan oluşan "plexicushion" zeminde toplar, diğer sert zeminlere göre yerden daha az yükseliyor. Bu, topların daha istikrarlı ve tahmin edilebilir biçimde sekmesinin yanı sıra kortun ısıyı daha az tutmasını da beraberinde getiriyor. Toprak korttan hızlı, çim korttan ise yavaş olan zemin, sert servis kullanan ve güçlü vuruşları olan oyunculara avantaj sağlıyor.
Avustralya Açık'ın "en"leri
Turnuvanın tek erkeklerde en fazla şampiyonluk yaşayan isimleri, 6'şar kez mutlu sona ulaşan Roy Emerson ve Novak Djokovic oldu. Tek kadınlarda kupayı en fazla kaldıran raket ise 11 kez bu başarıya ulaşan Margaret Court. Avustralya Açık'a ilişkin bazı istatistikler şöyle:
Son 10 yılın kazananları
Erkekler:
2016 - Novak Djokovic (Sırbistan)
2015 - Novak Djokovic (Sırbistan)
2014 - Stanislas Wawrinka (İsviçre)
2013 - Novak Djokovic (Sırbistan)
2012 - Novak Djokovic (Sırbistan)
2011 - Novak Djokovic (Sırbistan)
2010 - Roger Federer (İsviçre)
2009 - Rafael Nadal (İspanya)
2008 - Novak Djokovic (Sırbistan)
2007 - Roger Federer (İsviçre)
Kadınlar:
2016 - Angelique Kerber (Almanya)
2015 - Serena Williams (ABD)
2014 - Li Na (Çin)
2013 - Victoria Azarenka (Belarus)
2012 - Victoria Azarenka (Belarus)
2011 - Kim Clijsters (Belçika)
2010 - Serena Williams (ABD)
2009 - Serena Williams (ABD)
2008 - Maria Sharapova (Rusya)
2007 - Serena Williams (ABD)
En genç kazananlar
Erkekler:  Ken Rosewall (Avustralya) (1953) - 18 yaşında
Kadınlar: Martina Hingis (İsviçre) (1997) - 16 yaşında

En yaşlı kazananlar
Erkekler: Ken Rosewall (Avustralya) (1972) - 37 yaşında
Kadınlar: Thelma Coyne Long (Avustralya) (1954) - 35 yaşında
NOT: Açık dönem (1968 yılında profesyonel tenisçilerin, amatör oyuncularla karşılaşmasına izin verilmesi) öncesinde kazanılan şampiyonluklar dahil.
İmam nikahlı eş anneden şikayetçi oldu
7 aylık bebeğini yola bıraktı!
AKP'li belediyeden o görüntü hakkında açıklama
'Takdir halkımızındır'
Ankara'da konuşulan Akşener senaryosu
Hedefi 2028 mi?
Piyasalar merakla bekliyordu
TCMB faiz kararını açıkladı
İddia üzerine DMM'den açıklama geldi
Ehliyetlerine el konulmayacak!
Projeyi öğrenciler geliştirdi
8 şiddetindeki depreme dayanıklı
Özel'den 'Çorlu' kararı hakkında açıklama
'Siyasi sorumluluk unutulmamalı'
AK Partili meclis üyesinin dikkat çeken şovu
Başkanın önünde kendini yere attı
Irak'tan atılan adım hakkında MSB'den açıklama
PKK 'yasaklı örgüt' ilan edildi
Çorlu tren kazasının cezaları belli oldu
6 sene sonra karar açıklandı
İYİ Parti'de istifalar devam ediyor
Kongre öncesi üst düzey istifa
Şehirde göz gözü görmüyor
Çöl tozu İzmir'i teslim aldı
57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi
Her şey 109 yıl önceki gibi
31 Mart sonrası anketi
CHP yine birinci parti mi?
14 yaşındaki katil zanlısı tutuklandı
4 yaşındaki Sultan vahşice öldürüldü
İmam nikahlı eş anneden şikayetçi oldu
7 aylık bebeğini yola bıraktı!
AKP'li belediyeden o görüntü hakkında açıklama
'Takdir halkımızındır'
Ankara'da konuşulan Akşener senaryosu
Hedefi 2028 mi?
Piyasalar merakla bekliyordu
TCMB faiz kararını açıkladı
İddia üzerine DMM'den açıklama geldi
Ehliyetlerine el konulmayacak!
Projeyi öğrenciler geliştirdi
8 şiddetindeki depreme dayanıklı
Özel'den 'Çorlu' kararı hakkında açıklama
'Siyasi sorumluluk unutulmamalı'
AK Partili meclis üyesinin dikkat çeken şovu
Başkanın önünde kendini yere attı
Irak'tan atılan adım hakkında MSB'den açıklama
PKK 'yasaklı örgüt' ilan edildi
Çorlu tren kazasının cezaları belli oldu
6 sene sonra karar açıklandı
İYİ Parti'de istifalar devam ediyor
Kongre öncesi üst düzey istifa
Şehirde göz gözü görmüyor
Çöl tozu İzmir'i teslim aldı
57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi
Her şey 109 yıl önceki gibi
31 Mart sonrası anketi
CHP yine birinci parti mi?
14 yaşındaki katil zanlısı tutuklandı
4 yaşındaki Sultan vahşice öldürüldü

Yargıtay Başkanlığı seçiminde 25. turda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 25. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı.
25.04.2024 14:23:00
İhlas Haber Ajansı
Yargıtay Başkanlığı seçiminde 25. turda da sonuç çıkmadı
Yargıtay Başkanlığı seçiminde 25. turda da sonuç çıkmadı
Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilen Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla sona erdi.

Yüksek Mahkeme'nin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için yapılan seçimin ilk 24 turunda hiçbir adayın 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle bugün 25. tur oylaması yapıldı.

24. turda en fazla oyu alan 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk'ün katılabildiği oylamada, Kerkez 136, Şentürk ise 131 oy aldı. Seçime katılım 322 olarak kayıtlara geçerken, 13 boş oy kullanıldı, 42 oy da geçersiz sayıldı.

Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime 26. tur oylamayla devam edilecek. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.

Çorlu tren kazası duruşması başladı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının duruşması başladı.
25.04.2024 10:49:00
İhlas Haber Ajansı
Çorlu tren kazası duruşması başladı
Çorlu tren kazası duruşması başladı
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018'de 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin davanın duruşması başladı.

Kazada hayatını kaybeden vatandaşların yakınları şehirde yürüyüş yaparak duruşmanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezindeki mahkeme salonuna giriş yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de duruşmayı takip ediyor.

Gar katliamı davasında mütalaa açıklandı

Yargıtay’ın bozma kararı sonrası tekrar görülen terör örgütü DEAŞ’ın Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te düzenlediği ve 101 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili 10’u tutuklu 26 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaa açıklandı.
25.04.2024 09:41:00
İhlas Haber Ajansı
Gar katliamı davasında mütalaa açıklandı
Gar katliamı davasında mütalaa açıklandı
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, taraf avukatları salonda hazır bulundu.

Avukatlar, kovuşturmanın genişletilmesini ve terör saldırısından önce ihmali bulunan kamu görevlileri hakkındaki belgelerin mahkemece değerlendirilmesini talep etti.

Beyanların ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, sanık Erman Ekici'nin "anayasal düzeni ihlal" suçundan 1, "101 kişiyi kasten öldürme" suçundan da 101 kez olmak üzere toplam 102 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Ekici'nin 379 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs suçundan da 6 bin 822 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden savcı, diğer sanıklar Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç için de "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebinde bulundu.

Söz alan sanık Ekici, savunmasını hazırlamak için süre talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına hükmederek, duruşmayı 26 Haziran'a erteledi.

57. Alay Vefa Yürüyüşü Conkbayırı'nda sona erdi

 Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığının öncülüğünde gerçekleştirilen "57. Alay Vefa Yürüyüşü" düzenlendi.
25.04.2024 08:42:00 / Güncelleme: 25.04.2024 08:50:42
İhlas Haber Ajansı
 57. Alay Vefa Yürüyüşü Conkbayırı'nda sona erdi
 57. Alay Vefa Yürüyüşü Conkbayırı'nda sona erdi
Çanakkale Kara Savaşları'nın 109'uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya 'Çanakkale geçilmez' efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi.



Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından '57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57'nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı.



Sabah namazı kılındı

Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00'yı gösterdiğinde harekete geçti.



Atalarına yürüdüler

Yarbay Mustafa Kemal'in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57'nci Alayı Conkbayırı'na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı'nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı.

"Tüm dünyaya 'Çanakkale geçilmez' efsanesini gösterdiler"

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos'taki, Sakarya'daki, 15 Temmuz'daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya 'Çanakkale geçilmez' efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.