Dünya balık üretiminin yarısını Çin tüketecek
Dünya Bankası'nın raporuna göre, Çin 2030 itibariyle dünya balık üretiminin yüzde 37'sini yapacak ancak gıda olarak balığın yüzde 38'ini tüketeceği öngörülüyor
07.02.2014 00:00:00
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Orta Asya bölgesi, 2010'da 14 milyon 954 bin ton balık üretti. Bu dünya üretiminin yüzde 9,9'una karşılık geldi. Bölgede balık üretimi 2020'de 15 milyon 396 bin tona çıkacakken, üretim 2030'da 15 milyon 796 bin tona yükselecek. Bölge 2030'da dünya üretiminin yüzde 8,5'ini karşılayacak. Avrupa ve Orta Asya bölgesinin 2010-2030 arası balık üretim artışı yüzde 5,6 olacak. Dünya Bankası'nın "2030'a Kadar Balık: Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı Beklentileri" başlıklı raporu yayınlandı. Buna göre, dünya nüfusu 2050'de 9 milyar olacak. Gıda üretim sektörünün gıda ve beslenme ihtiyacını güvence altına alması gerekiyor. Son 30 yılda denizden balık üretimi 69 milyon tondan 93 milyon tona, kültür balıkçılığı üretimi ise 5 milyon tondan 63 milyon tona yükseldi. Balık hayvansal protein arzının yüzde 16,6'sını, insanların tükettiği proteinin ise yüzde 6,5'ini oluşturuyor. 2010'da dünyada 55 milyon kişinin denizden balık avcılığı ya da kültür balıkçılığıyla geçindiği belirlendi. 2010'da dünyada üretilen balıkların yüzde 38'i ihraç edildi. Küresel balık arzı 2011'deki 154 milyon ton rakamından, 2020'de 172 milyon, 2030'da 186 milyon tona ulaşacak. 2010-2030 arası küresel balık üretimi dörtte bir artacak. Kültür balıkçılığının küresel arzdaki payı da artmaya devam edecek ve 2030 itibarıyla denizden elde edilen ürünlerle eşit hale gelecek. Ancak kültür balıkçılığının doğrudan insan tüketimine yönelen balık üretiminin yüzde 60'ından fazlasını sağlayacağı tahmin ediliyor. Kültür balıkçılığı yükselecek ancak 1980'lerde yakaladığı yıllık yüzde 11 büyüme oranını yakalayamayacak. Rapora göre Çin'in küresel balık piyasalarındaki etkisi artabilir. Temel senaryoya göre Çin 2030 itibarıyla dünya balık üretiminin yüzde 37'sini yapacak (Yüzde 17'si yakalama, yüzde 57'si kültür balıkçılığı.), gıda olarak balığın yüzde 38'ini tüketecek. Hindistan dâhil Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Latin Amerika'dan kültür balıkçılığı sonucu arz artacak. Rapor dünyada balıketi talebinin 2010-2030 arası yüzde 30 artacağı tahmininde bulundu. ANKA