Malezya'yı ziyaret eden Mutteki, İran'a uranyum zenginleştirmeyi durdurması halinde teşviklerin yer alacağı bir öneri paketi sunulacağına ilişkin haberlerle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran için başlıca teşvik İran'ın nükleer teknolojiye sahip olma hakkını tanımaktır" dedi.
Bağlantısızlar Hareketinin toplantısına katılmak üzere Malezya'da bulunan Mutteki, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 üyesi ve Almanya'nın sunması planlanan öneri paketinde yaptırımlardan söz edildiğini duymadığını, ancak teşviklerin bulunduğunu bildiğini kaydetti.
Manuçehr Mutteki, "Diğer ülkelere tehditler savurma dönemi bitti.İnsani konulara seçici yaklaşım sona erdi. İran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasına bağlıdır. Anlaşmayı destekliyoruz, ona bağlı kaldık ve hala bağlıyız" diye konuştu.
Mutteki, Bağlantısızlar Hareketinin, tüm üye ülkelerin barışçı amaçlarla nükleer teknoloji istemelerinin temel hakları olduğu yolundaki açıklamasından da övgüyle söz etti.
Batı çifte standart uyguluyor
Bu arada, Bağlantısızlar Hareketinin başkanlığını yapan Malezya, Batıyı çifte standart uygulamakla suçlayarak, İran'ın nükleer teknoloji hakkını destekleme çağrısında bulundu.
Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, toplantının açılış konuşmasında, Batının nükleer programı açısından İran'a yaklaşımıyla ilgili olarak, "İsrail'in, kendisinin de inkar etmediği üzere, nükleer silah geliştirmesine saygısızca izin verilirken, bölgede diğerülkelerin bunu yapmasının yasaklanması küstahça bir çifte standart" dedi. Bedevi, "Bu bağlamda İran'ın barışçı amaçlar için böyle bir teknoloji geliştirme hakkını tanımalıyız" diye konuştu.
1955 Bandung Konferansı ile kuruluşu ilan edilen Bağlantısızlar Hareketinin halen 116 üyesi bulunuyor. Harekete üye ülkelerin TOPLAM nüfusu, dünya nüfusunun yüzde 55'ini oluşturuyor.