YENİ MESAJ - ANKARA
Bayındır Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Kural, Avrupa'da özellikle İngiltere'de, dünyada da ABD'de artışın inanılmaz boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, son dönemde yapılan araştırmalara göre şişmanlık oranının ülkelere göre değişmekle birlikte yüzde 10 - 30 arasında olduğunu belirtti. Şişmanlığın hızla artmasının nedenleri arasında teknolojinin ve bilimin ilerlemesi, artan ekonomik refah düzeyinin insanların daha rahat ve hareketsiz yaşama itmesinin sayılabileceğini belirten Kural, buna gıda alımının hızlı ve daha yağlı olması da eklenince şişmanlığın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.Ülkemizde de tablonun pek farklı olmadığını belirten Kural, "Ülkemiz insanının hamur işi ve tatlıya olan bağlılığı açısından tarihsel bir geçmişinin olduğu hesaba katılırsa gelecekte ciddi bir şişman nüfusu ile karşı karşıya kalacağımız kesindir" dedi.
Şismanlıktan neden korkmalıyız?Şişmanlık hep estetik yönü ile gündeme gelmekte oysa yapılan araştırmalar bize obezitenin kara yüzünü göstermekte. Şişmanlık akciğer kapasitesini yüzde 20 - 30 oranında azaltır, beraberinde sigara içimi veya kronik bronşit gibi hastalıklarda varsa kişinin bir süre sonra nefes alabilmesi imkansız hale gelir. Şişmanlığın etkilediği en büyük hastalık ise Diyabet Mellitus'tur (şeker hastalığı). Normal bireylere göre şişman bireylerde risk yüzde 40 artmakta. 40 yaş üstü aile fertlerinde şeker hastası olanların, kendilerinin yakalanma riski yüzde 100 olarak belirlendi. Farklı bir mekanizma ile şişmanlarda 4 - 5 kat daha fazla tansiyon yükseklikleri gözlenmekte. Hipertansiyonun yanı sıra kalp hastalığı ve kalp krizi geçirme ihtimali de 3 - 4 kat daha fazla. Şişmanlarda kansere olan eğilimde normal bireylere göre gözle görülür bir artış gözlenmekte. Özellikle akciğer kanseri 2 - 3, over ve prostat kanserinde iki kat daha fazla artış saptanmakta. Şişmanlarda bir diğer problemde safra kesesi taşlarıdır. Yapılan bilimsel çalışmaların 5 kilo verilmesi durumunda, şeker hastalığı olasılığının yüzde 50 azaldığını gösterdiğini belirten Kural, "şŞker hastalığına bağlı ölümler ise yüzde 40 azalmakta, kişinin ömrü 3 - 4 yıl uzamaktadır" dedi. Kural, "10 kilo verilmesi durumunda ise, herhangi bir sebepten ölüm olasılığı yüzde 20, kansere bağlı ölüm olasılığı yüzde 37, kansere yakalanma olasılığı yüzde 40, kalp hastalığına bağlı ölüm olasılığı yüzde 15, kişilerin genel hastaneye yatış olasılığı yüzde 25 azalmaktadır ve yaşam süresi 5 - 6 yıl uzamaktadır" dedi.