27 Ekim 2007 Cumartesi 00:00
344 Okunma
Açlık sınırı 657 YTL
Türk?İş tarafından yirmi yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının sonucuna göre; Ekim 2007 itibariyle, dört kişilik bir... ~|~




Türk?İş tarafından yirmi yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının sonucuna göre; Ekim 2007 itibariyle, dört kişilik bir ailenin "mutfak" için yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) 657,26 YTL olurken, gıda ile birlikte konut, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür gibi diğer zorunlu harcamaların karşılanabilmesi için eve girmesi gereken toplam tutar (yoksulluk sınırı) 2 bin 140,92 YTL olarak hesaplandı.

Araştırmada, Türkiye'nin gündeminin ne olursa olsun, etkisi, ağırlığı ve yansımasının içten içe toplumu kuşatan açlık ve yoksulluğun bir önceki yıla göre önemli tutarda ek harcamayı zorunlu kıldığı belirtildi. Yaşamın geçen yılın Ekim ayına göre şimdi 207 YTL daha zamlandığı ifade edilen araştırmada, "Oysa çalışanların önemli bir bölümünün elde ettiği önemli bir gösterge olan asgari ücretteki artış aynı dönem itibariyle sadece 53 YTL oldu. Asgari ücretin halen net 419,50 YTL olduğu dikkate alındığında, toplumun önemli bir kesiminin içinde bulunduğu geçim şartlarının olumsuzluğu çarpıcı olmaktadır" denildi.

Araştırmaya göre, temel gıda maddelerindeki fiyatlara ilişkin Türk?İş'in verileri temel alındığında Ekim 2007 ayı itibariyle Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.25 oranında arttı. Bu yılın ilk 10 ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 6.83 oranında gerçekleşti. Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 10.72 olarak gerçekleşirken, yıllık ortalama artış ise yüzde 11.52 düzeyinde oluştu.

Yoğurt ve peynir fiyatında artış

Türk?İş'in "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" araştırmasında; süt, yoğurt, peynir grubunda; süt fiyatının geçen aya göre değişmediği, yoğurt ve peynir fiyatının ise arttığı kaydedildi. Yoğurtta fiyat artışının yüzde 3.25, peynir fiyatının ise yüzde 6.77 düzeyinde gerçekleştiği bildirildi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et fiyatının değişmediği belirtilen araştırmada, balık fiyatının geçen aya göre hamsi, istavrit gibi yoğun tüketilen çeşitlerde ucuzladığı ifade edildi. Araştırmaya göre, sakatat ürünlerinden ciğerin fiyatı artarken, yürek, böbrek fiyatı aynı kaldı. Tavuk kilogram fiyatında 1 YTL'lik ucuzluk mutfak harcamasına olumlu yansırken, yumurta fiyatındaki gerileme de buna katkı sağladı. Bakliyat ürünlerinin (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.) fiyatı ise genelde aynı kaldı.

Makarna fiyatı arttı

Araştırmada, ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatının şuan için aynı kaldığı belirtilerek, makarna fiyatının arttığı, pirinç, un, irmik fiyatının ise değişmediği kaydedildi.
Tereyağı ve zeytinyağı fiyatının değişmediği, ayçiçek yağı ve margarin fiyatının ise arttığı ifade edilen araştırmada, siyah ve yeşil zeytin fiyatının arttığı; şeker, reçel, bal fiyatının aynı kaldığı, pekmez ve tuz fiyatının ise artış yaşadığı bildirildi.
Araştırmada, yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ayçekirdeği fiyatının arttığı fakat diğer ürünlerin fiyatının aynı kaldığı belirtildi. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinin fiyatının değişmediği, çay ve salça fiyatının ise marketlerarası rekabete bağlı olarak "değişken" olduğu ifade edildi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100