Bu haber kez okundu.

Antep fıstığı ağaçları yoruldu
YENİ MESAJ / ANKARA

Antep fıstığında bu sene rekoltede şok düşüş yaşandı. Bu nedenle fıstıklı baklava fiyatları adeta fırladı. Bundan ötürü bazı tanına baklava üreticileri fındıklı ve cevizli baklavaya yöneldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antep fıstığında 2 yıl üst üste rekoltenin yüksek olmasının ağaçlarda fizyolojik yorgunluğa neden olduğunu ve rekolteyi yüzde 40.9 düşürdüğünü ama kalitenin yüksek olacağını bildirerek, “2011 yılında 112 bin, 2012 yılında 150 bin ton olan Antep fıstığı üretimi, bu yıl 88 bin 600 tona gerileyeceği tahmin ediliyor” dedi. 

ABD Türkiye'yi geçti

Bölgede Antep fıstığı yetiştiriciliğinin yapıldığı ilk yer olması nedeniyle çok eski tarihlere Hititlere kadar gittiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Buna rağmen Antep fıstığı yetiştiriciliğine yeterince önem verilmemiştir. Bir zamanlar Türkiye’den çuval çuval Antep fıstığı götürerek üretime başlayan ABD, bugün üretimde bizi geçmiş durumda"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada 2011 yılında 942 bin 970 ton Antep fıstığı üretimi yapıldı. Bu üretimin yüzde 50.06’sını İran, yüzde 21.36’sını ABD, yüzde 11.88’ini Türkiye, yüzde 7.85’ini Çin, yüzde 5.90’ını Suriye, yüzde 1.15’ini İtalya, yüzde 1.02’sini Yunanistan sağlıyor. İran’ın üretimi 472 bin 97 tonu buluyor. ABD 201 bin 995 tonla ikinci, Türkiye 112 bin tonla üçüncü, Çin 74 bin tonla dördüncü, Suriye 55 bin 610 tonla beşinci, İtalya 10 bin 801 tonla altıncı, Yunanistan 9 bin 580 tonla yedinci sırada yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2012 yılı verilerine göre, 150 bin ton olan Türkiye üretiminin yüzde 37.49’unu karşılayan Gaziantep birinci olurken, Şanlıurfa yüzde 32.82 ile ikinci, Siirt yüzde 11.65 ile üçüncü, Adıyaman yüzde 4.76 ile dördüncü sırada bulunuyordu. Türkiye’de Antep fıstığı veriminin ABD gibi gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: “Bizdeki verim olması gerekenin çok altında ve ağaç başına 4 kilogram civarında kalıyor. Çünkü elverişsiz, diğer ürünlerin yetişmesine uygun olmayan, sulanamayan taşlı ve kireçli topraklarda yetiştiricilik yapılıyor. Verimi artırmak için gerekli kültürel işlemler ve sulama yapılmalı. Fıstığımızın sulanması, kültürel işlemlerin gereği gibi yapılması, bol ürün veren ağaçlara sahip ABD ve İran karşısında uluslararası pazarda geride kalan Antep fıstığının hak ettiği yere gelmesini sağlayacak. Küresel ticaretten alacağımız pay da artacaktır.”  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100