27 Mart 2015 Cuma 00:03
593 Okunma
Baklavada tartışma bitmiyor

YENİ MESAJ/İSTANBUL

Baklavada tartışma bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından baklavanın standardının belirlenmesinin ardından Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından esnafa uyarı yazısı gönderildi. Yazıda “Antep Baklavası yöre dışında imal edilemez” ibaresinin kullanılması sektörde sert tartışmalara yol açtı. Türkiye’yi baklava ile tanıştıran Güllüoğlu Aliesi’nin beşinci kuşağının en büyük temsilci Nejat Güllü, GSO’ya sert cevap verdi. Nejat Güllü, şunları söyledi: “Baklava üzerinden gündem yönetmeye çalışılmasını şaşkınlıkla izliyoruz. GSO’nun bölgenin ekonomisi, istihdam ve ihracat oranları ile 2023 hedeflerine ilerleyen Türkiye’de kalkınma yolundaki çalışmalara katkısı ile gündemi yönetmesi gerekir. Geçtiğimiz günlerde TSE tarafından baklavaya getirilen standartları yerinde buluyoruz. Çünkü asırlardır söz konusu standartlarda üretim yapan bir kurumuz. Fakat bir sivil toplum kuruluşunun üretim yeri üzerinden standart belirlemesini doğru bulmuyoruz. Çünkü baklavanın gerçekliğini üretim yeri değil, kullanılan malzeme ve işçilik gösterir.” 

Gerçek Antep baklavası

Hakiki Antep Baklavasının nasıl olması gerektiği konusunda bilgi veren Nejat Güllü, şunları söyledi: “Antep Baklavası yıllardır Güllüoğlu geleneğiyle devam eden bir tatlı çeşidi. Sağlıklı ve kaliteli baklavada kıstas yani standart bizim ürünlerimizdir. Türkiye’de baklavayı ilk yapıp üreten benim dedemin dedesi. Baklava bizim aileyle Türkiye’ye yayıldı. Gerçek baklava yağ, fıstık, un ve şeker olmak üzere 4 temel olmazsa olmaz maddeden meydana gelir. Baklava için kullanılan un Harran Ovası’nda yetişmiş sert buğdaydan elde edilen bir undur. Ayrıca Urfa’nın Tektek Dağları ve Ceylanpınar Bölgesi’nde yetişen bitkilerle otlayan koyun ve keçilerin sütünden elde edilmiş Urfa Sade Yağı olması lazım ki yediğinizde midenizde ağırlık olmasın. Dünyanın hiçbir yerinde Antep’in Barak Ovası’nda yetişen fıstığın tadı yoktur. Bu lezzetler iyi bir ustalık, kaliteli malzeme ve kaliteli işçilik ile birleşince gerçek Antep Baklavası olarak tanımlanabilir. Gaziantep’te üretiliyor olması ya da olmaması kıstas olarak gösterilemez.” 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100