13 Ekim 2013 Pazar 00:03
1577 Okunma
Bal şampiyonu Ordu
EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden (TZOB) yapılan açıklamada, bal üretiminde Çin’in ardından dünya ikincisi olan Türkiye’nin 89 bin 162 tonluk üretiminin yüzde 12.85’ini Ordu, yüzde 12.07’sini ise Muğla illerinin karşıladığını bildirildi. Ordu’nun bal üretimi 11 bin 458, Muğla’nınkinin ise 10 bin 765 tonu buldu. Üretim sıralamasında Adana, yüzde 9.33 pay ve 8 bin 321 tonla üçüncü sırada bulunuyor. İlk üç il, toplam bal üretiminin yüzde 34.25 ile üçte birinden fazlasını üretiyor. 2011 yılında dünyada üretilen 1 milyon 632 bin 569 ton balın yüzde 26.4’ünü, 431 bin tonunu Çin üretti ve bu üretim miktarıyla Çin açık farkla birinci oldu. Üretimde ikinciliği 2011 yılında yüzde 5.77 pay ve 94 bin 245 tonluk üretimiyle Türkiye aldı. Türkiye’yi 70 bin 300 tonla Ukrayna, 67 bin 294 tonla ABD, 60 bin 10 tonla Rusya, 60 bin tonla Hindistan, 59 bin tonla Arjantin, 57 bin 783 tonla Meksika, 53 bin 675 tonla Etiyopya, 47 bin tonla İran, 41 bin 604 tonla Brezilya izledi. Bal üretimi Kanada’da 35 bin 520, İspanya’da 34 bin 624, Tanzanya 34 bin 100, Almanya’da 25 bin 831, Romanya’da 24 bin 127, Kenya ve Güney Kore’de 24 bin, Angola’da 22 bin 900, Uruguay’da 19 bin 100, Macaristan’da 17 bin 500 ton düzeyinde bulunuyor. Dünyada 137 ülkede bal üretiliyor.

Ordu, Muğla ve Adana dünya ülkeleriyle yarışıyor

Ordu ili, 11 bin 458 tonluk bal üretimiyle dünya üretiminde 29’uncu sırada bulunan ve 11 bin 302 ton bal üreten Çek Cumhuriyeti’nden, 9 bin 592 ton bal üreten 30’uncu sıradaki Bulgaristan’dan, 9 bin 450 ton bal üreten 31’inci sıradaki Yeni Zelanda’dan, 9 bin 400 ton bal üreten 32’inci sıradaki İtalya’dan, 8 bin 700 ton bal üreten 33’üncü sıradaki Şili’den ve 8 bin ton bal üreten 34’üncü sıradaki Tayland’dan fazla bal üretti. Muğla ise 10 bin 765 ton bal üretimiyle bal üretiminde 30’uncu olan Bulgaristan’ı geçti. Adana ise dünya 34’üncüsü olan Tayland’ı geride bıraktı.

Bal üretiminde Ordu açık ara önde

Bal üretiminde Ordu 487 bin 214 kovan ve 11 bin 458 ton üretimle birinciliği, Muğla 710 bin 949 kovan 10 bin 765 ton üretimle ikinciliği, Adana ise 428 bin 59 kovan 8 bin 321 ton üretimle üçüncülüğü aldı. Türkiye’de 2012 yılında 6 milyon 348 bin 9 kovan ve 89 bin 162 ton bal üretildi. Bal üretiminde dördüncü sırayı 214 bin 521 kovan ve 3 bin 159 ton üretimle Mersin, beşinci sırayı 208 bin 550 kovan 2 bin 907 ton üretimle Aydın aldı. İzmir, 182 bin 17 kovanda ürettiği 2 bin 873 ton balla altıncı, Balıkesir 140 bin 625 kovanda ürettiği 2 bin 485 ton balla yedinci, Sivas 202 bin 529 kovanda ürettiği 2 bin 364 ton balla sekizinci, Antalya, 195 bin 188 kovanda ürettiği 2 bin 355 ton balla dokuzuncu oldu. Kovan sayısında birinci olan Muğla’nın, kovan başına 15.1 kilogram bal üretimiyle, kovan başına 23.5 kilogram bal üreten Ordu’nun oldukça altında kaldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100