2007 ve 2008 yıllarında sıcak geçen yaz ayları nedeniyle rekoltede ciddi kayıpların yaşandığı arıcılık sektöründe, hava şartlarının olumsuz seyretmemesi halinde 2009'da bal üretimi önemli ölçüde artacak.
Türkiye'nin önde gelen bal üreticisi Balparmak'ın Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, yaklaşık 25 bin ton ürünün alındığı 2007 ve 2008'in ardından olumlu hava koşulları nedeniyle bu yıl yüksek ürün beklendiğini belirtti. 40 bin ton rekolte beklediklerini belirten Altıparmak, "Yaz aylarında arıcılığın yoğun olarak yapıldığı yörelere aşırı miktarda yağmur düşmezse, bal çok olacak" dedi.
Çam balı sadece Türkiye'deDünya çam balı üretiminin yüzde 95'inin Türkiye'de Köyceğiz'den Milas'a kadar olan bölgede üretildiğini hatırlatan Altıparmak, Türkiye'de normal koşullarda yılda 35 bin ton bal üretildiğini belirtti. Dünya bal üretiminin 1 milyon 300 bin ton olduğuna işaret eden Altıparmak, bunun yaklaşık yüzde 25'ini Çin'i sağladığını, Çin'in aynı zamanda 100 bin ton bal ihracatı gerçekleştirdiğine dikkat çekti.
Yeni yatırımlar yolda2009 yılında planladıkları yeni yatırımlar olduğuna dikkat çeken Özen Altıparmak, Muğla'nın Ula İlçesi'nde kurmayı planladıkları Arıcılık Eğitim, Araştırma, Destek ve Lojistik Merkezi'nin inşaat ruhsatı ve projelendirme çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Yaklaşık 10 milyon dolara mal olacak proje, bölgede istihdama da katkıda bulunacak. Krizden etkilenmediklerini aksine satış ekiplerine 90 yeni çalışan ilave ettiklerini belirten Altıparmak, bu süreçte önemli bir kalite standardı olan BRC'yi aldıklarını belirtti. 2009'da yaklaşık 1500 ton bal ihraç edeceklerini belirten Özen Altıparmak, ihracattan 5 milyon dolar gelir beklediklerini vurgulayarak, bunun 700 tonunun ABD'ye gerçekleştirileceğine işaret etti.
Petekli bal uyarısıÖzen Altıparmak, petekli bal yenmemesi konusunda uyarıda bulundu. Altıparmak "Süzme balların hileli olacağını düşünen pek çok vatandaş, petekli bal yiyor. Bal peteği yapılan balmumları naftalin ve parafinle kirlenmiş durumda. Bu da kanserojen madde içeriyor. Saf, temiz balmumu hemen hemen yok gibi. Bu nedenle petekli baldan uzak durun" diye konuştu. Özen Altıparmak, ayrıca Türkiye'de organik bal üretmek için 1 kilo bile bal temin edemediklerini belirterek, bu ürünlere çok para ödenmemesi uyarısında bulundu.
Türkiye'nin önde gelen bal üreticisi Balparmak'ın Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, yaklaşık 25 bin ton ürünün alındığı 2007 ve 2008'in ardından olumlu hava koşulları nedeniyle bu yıl yüksek ürün beklendiğini belirtti. 40 bin ton rekolte beklediklerini belirten Altıparmak, "Yaz aylarında arıcılığın yoğun olarak yapıldığı yörelere aşırı miktarda yağmur düşmezse, bal çok olacak" dedi.
Çam balı sadece Türkiye'deDünya çam balı üretiminin yüzde 95'inin Türkiye'de Köyceğiz'den Milas'a kadar olan bölgede üretildiğini hatırlatan Altıparmak, Türkiye'de normal koşullarda yılda 35 bin ton bal üretildiğini belirtti. Dünya bal üretiminin 1 milyon 300 bin ton olduğuna işaret eden Altıparmak, bunun yaklaşık yüzde 25'ini Çin'i sağladığını, Çin'in aynı zamanda 100 bin ton bal ihracatı gerçekleştirdiğine dikkat çekti.
Yeni yatırımlar yolda2009 yılında planladıkları yeni yatırımlar olduğuna dikkat çeken Özen Altıparmak, Muğla'nın Ula İlçesi'nde kurmayı planladıkları Arıcılık Eğitim, Araştırma, Destek ve Lojistik Merkezi'nin inşaat ruhsatı ve projelendirme çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Yaklaşık 10 milyon dolara mal olacak proje, bölgede istihdama da katkıda bulunacak. Krizden etkilenmediklerini aksine satış ekiplerine 90 yeni çalışan ilave ettiklerini belirten Altıparmak, bu süreçte önemli bir kalite standardı olan BRC'yi aldıklarını belirtti. 2009'da yaklaşık 1500 ton bal ihraç edeceklerini belirten Özen Altıparmak, ihracattan 5 milyon dolar gelir beklediklerini vurgulayarak, bunun 700 tonunun ABD'ye gerçekleştirileceğine işaret etti.
Petekli bal uyarısıÖzen Altıparmak, petekli bal yenmemesi konusunda uyarıda bulundu. Altıparmak "Süzme balların hileli olacağını düşünen pek çok vatandaş, petekli bal yiyor. Bal peteği yapılan balmumları naftalin ve parafinle kirlenmiş durumda. Bu da kanserojen madde içeriyor. Saf, temiz balmumu hemen hemen yok gibi. Bu nedenle petekli baldan uzak durun" diye konuştu. Özen Altıparmak, ayrıca Türkiye'de organik bal üretmek için 1 kilo bile bal temin edemediklerini belirterek, bu ürünlere çok para ödenmemesi uyarısında bulundu.