20 Mart 2006 Pazartesi 00:00
210 Okunma
Beyaz et tüketimi normale dönüyor
Kuş gribi nedeniyle dibe vuran beyaz et tüketimi, toparlanma yolunda? Pikniklerin artacağı yaz aylarında fazlaca tüketilen tavuk etinin fiyatlarının da yavaş yavaş yükselmesi bekleniyor ~|~

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuş gribi nedeniyle azalan beyaz et tüketiminin aşağı yukarı eski haline ulaştığını söyledi. Gazetecilerin kuş gribi ve beyaz et tüketimi ile ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Eker, kuş gribiyle ilgili kendileri açısından sıkıntı bulunmadığını vurgulayarak, gerekli tedbirlerin alındığını ve bunların sürekli hale getirilmesi için çalıştıklarını kaydetti.  Göçmen kuşların muhtemel uğrak yerlerinde ve o bölgenin çevresinde sürekli kontroller yaptıklarını anlatan Eker, şöyle konuştu:  "Ölü kuş olup olmadığını denetliyoruz. Buna benzer çalışmalar yürütülüyor. Gerekli uyarılar yapılıyor. Özellikle kümesi hayvanı besleyen vatandaşlarımızın hayvanlarını dışarı salmaması yönünde uyarılar yapılıyor. İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri bunları takip ediyor. Mevcut mihraklar sönüyor. Bizim açımızdan sıkıntı yok.   İnşallah yeni dalgadan bize bir sıkıntı gelmez.

Beyaz et tüketiminde düşüş olmuştu. İnsanlarımız psikolojik olarak etkilenmişti. Dikkatli ve iyi pişirilmesi durumunda sorun olmayacağını başından beri söylemiştik. Beyaz et tüketimi aşağı yukarı eski haline ulaştı."

Tavuk eti krizi aşma peşinde

Kuş gribi nedeniyle ciddi anlamda kriz yaşayan tavukçuluk sektörü, krizden sonra kaliteyle birlikte fiyatları da artırdı.  Kırmızı et ve deniz balığı fiyatlarının yüksek olduğu günümüzde dar gelirlinin protein ihtiyacını karşıladığı tavuk eti, beslenme açısından büyük önem taşıyor.  Özellikle protein kaynağı olması nedeniyle çocukların beslenmesinde önemli olan tavuk eti, genellikle pikniklerin arttığı yaz aylarında fazlaca tüketiliyor. Bu dönemde, tavuk eti fiyatları adeta tavan yapıyor.
Bu kez, tavuk eti fiyatları yaz ayları gelmeden ciddi oranlarda artış gösterdi. Kuş gribi nedeniyle içine düştüğü krizi atlatan tavukçuluk sektörü, ürünlerinde kaliteyle birlikte fiyatları da artırdı.

Pikniklere gidildiği dönemde bile Konya'da 5,40 YTL'ye kadar çıkan piliç bonfilenin kilosu 8 YTL'ye, yaz aylarında 5,5 YTL'den alıcı bulan piliç pirzolanın kilosu ise 7,14 YTL'ye ulaştı.
Aynı şekilde kanatın kilosu 7 YTL, bagetin kilosu ise 6,75 YTL'den satılırken, normalde 3 YTL seviyelerinde satılan bütün tavuğun kilosu da 4,5 YTL'ye kadar çıktı.  Konya'da kurulu alışveriş merkezlerinin yetkilileri, tavuk etinin artık açıkta satılmadığını, krizden sonra da paketlenen ürünlerin fiyatının giderek arttığını söylediler.  Önceden piknik döneminde fiyatların çok yükseldiğini ifade eden yetkililer, ''Şimdi geçen yılın yaz aylarındaki fiyatı bile geçtik. Piknikler başladığında tavuk eti, fiyat açısından kırmızı et ile yarışır duruma gelebilir'' diye konuştular.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100