Geçen yıl Eylül ayında, Türkiye genelinde, ekmek en pahalı Ankara,İstanbul, Antalya ve Bolu'da, kilosu 1 milyon liraya satılırken, en ucuz ekmeği kilosu 400 bin liraya Tokatlılar yedi.
Bu yıl Ağustos itibariyle, ekmek en ucuz Amasya'da, en pahalı Şanlıurfa'da satıldı. Ağustos'da, bir kg ekmek, Amasya'da 666 bin 667 liraya, Şanlıurfa'da 1 milyon 250 liraya satıldı.
Türkiye genelinde ortalama ekmek fiyatı, yılbaşından bu yana, yüzde 5, un fiyatı ise yüzde 14 arttı. Geçen yıl Aralık ayında 864 bin307 lira olan 1 kg ekmeğin ortalama fiatı, Ağustos'ta 910 bin 574 liraya, bir çuval unun fiyatı da 21 milyon 571 bin liradan 24 milyon 764 bin liraya yükseldi.
Ağustos itibariyle, Türkiye'deki illerin 39'unda, ortalama 910 bin574 bin liranın altında, 42 ilde ise ortalama fiyatın üzerinde fiyatlaekmek satıldı. Ankara, Antalya, Bolu ve İstanbul'da Geçen yıl Eylül ayından beri ekmeğin kg satış fiyatının değişmeyerek 1 milyon lirada kaldığı belirlendi. Manisa'da da ekmeğin kg fiyatı, bir yıldır 800 binlira. Ancak, özellikle büyük şehirlerin merkez ilçelerinde bile, rekabet nedeniyle farklı fiyatlar uygulanabiliyor.
Fiyat belirlemede rekabet daha etkili
Ekmeğin fiyatının, maliyet dışında, ildeki rekabet ve üretim şartlarına, talebe göre değiştiğine işaret eden yetkililer, belediyelerin ekmek ürettiği ya da fırın sayısı fazla olduğu için rekabetin yüksek folduğu illerde, ekmek fiyatlarındaki artışın daha sınırlı olduğuna işaret ettiler.
Ayrıca illerdeki genel gelir seviyesi, ekmek tüketim alışkanlığı, evde ekmek yapılıp yapılmaması da ekmeğin fiyatını ve rekabet şartlarını etkiliyor.
Fiyatın belirlenmesinde esnaf odalarının karar almasına karşın, fırınların bu karara uymaması nedeniyle rekabet yaşanıyor ve ilan edilen fiyatın altında fiyatlarla satış yapılıyor. Belediyelerin ekmekürettiği yerlerde ise "belediye ekmeğinin fiyatı'' fiyat ve rekabet şartlarının belirlenmesinde önemli bir unsur oluyor. Diğer taraftan, ekmek üretiminde kullanılan unun kalitesi de fiyatların değerlendirilmesinde yanıltıcı oluyor. Bazı illerde, yüzde 65, bazı illerde yüzde 75 randımanlı undan bazı illerde ise daha düşük kaliteli undan ekmek yapılıyor. Bu nedenle aynı gramajda ekmek aynı fiyata satılsa bile, düşük kalitede undan yapılan ekmeği alan tüketici, daha pahalıya ekmek yemiş oluyor.