04 Ağustos 2015 Salı 00:06
724 Okunma
Bulgur dünya yiyeceği oluyor

YENİ MESAJ/MİLANO

Expo Milano 2015 ‘Gezegeni beslemek ve yaşam için enerji’ sloganıyla İtalya’nın Milano kentinde kapılarını ziyaretçilere açtı. Günde ortalama 150 bin kişinin ziyaret ettiği fuar 147 ülkenin katılımı ile gerçekleştiriliyor. Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği çatısı altında bulunan Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG), “Geleceğin gıdası için tarihin irdelenmesi” temasıyla Türk ürünlerini tanıtıyor. Nar ile sembolize edilen tanıtım kapsamında Türkiye’yi temsilen çeşitli faaliyetler gerçekleştirildi. Bu faaliyetler kapsamında Türkiye’den getirilen bulgur, 10 bin adet 150 gramlık keseler halinde fuardaki ziyaretçilere İngilizce ve İtalyanca pişirme tarifleriyle birlikte dağıtıldı. Bulgurun milli bir yiyecek olduğunu ve tanıtımına büyük önem verdiklerini ifade eden MBTG Başkanı Mehmet Surur Aydın, “İtalya’da milli yiyeceğimiz olan bulgura odaklanacağız” dedi.


Bulgur BM’nin yardım paketine girdi
Bulguru, Birleşmiş Milletler’in gıda yardım paketine dahil etmeyi başardıklarını kaydeden Aydın, şu anda istenilen seviyede alım yapılmamasına rağmen ilerleyen dönemlerde Birleşmiş Milletler’in daha fazla alım yapacağına inandıklarını belirtti. Dünyanın dört bir tarafında yaptıkları tanıtımlar sayesinde bulgura olan ilginin arttığını anlatan Aydın, “Bulguru dünyaya tanıtmak için mücadele veriyoruz. Bulgur, Uzak Doğu’da çok beğenildi. Çin’de en son düzenlenen fuarda bulgura karşı büyük bir izdiham oldu. 4 gün boyunca çok büyük bir yığılma oldu. Çin’den ihracatçılarımıza yoğun talep gelmeye başladı. Japonya’da bulgurdan suşi yaptık ve oldukça beğenildi. Ardından oraya da ihracatımız başladı” şeklinde konuştu. 

Yılda 8 kilo bulgur yiyoruz  
Türkiye’de de bulgur ve makarnanın hak ettiği ölçüde tüketilmediğini dile getiren Aydın, “Bulgurda kişi başı yıllık 8 kilogram tüketim var. Bu 18 kilogram olmalı. Makarnada da kişi başı tüketimimiz 6 kilogram. O da Batı ülkelerindeki gibi en az 24 kilogram olmalı” şeklinde konuştu. Toplumda makarnanın kilo aldırdığı şeklinde bir algı olduğunu anlatan Aydın, “Anadolu’nun durum buğdayı irmiğinden imal edilen makarna kilo aldırmaz. Çünkü buğday tanesi nişastaya dönmemiştir. Makarnaya sos, et, yağ koyarsanız başka. Ama makarna tek başına diyet yemeği şeklinde bile tüketilebilir” dedi. Geçtiğimiz yıl 215 bin ton bulgur ihracatı gerçekleştirdiklerini anlatan Aydın, “İhracatımızın yüzde 50’si Avrupa’ya, geri kalanı Ortadoğu ve diğer ülkelere yapılıyor. Bulgur doğal bir ürün... İnsan sağlığına faydalı... Bu yüzden dünyadaki tüm insanlara yedirmenin derdindeyiz. Buğday lifli bir yapıya sahip… Kolesterol içermiyor. Bünyesine radyasyon almıyor. Uzun süre depolanıyor. Uzun süreli kullanımda kolon kanserine iyi geliyor” diye konuştu.
 EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100