Bu haber kez okundu.

Cefası çiftçiye sefası aracıya

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market arasındaki fiyat farkının maydanozda yüzde 569.57, portakalda yüzde 436.11, kuru incirde yüzde 332.67, mandalinada yüzde 331.22’yi bulduğunu bildirerek, “tarlada 12 kuruş olan bir demet maydanozun fiyatı markette 77 kuruşa, 6.7 katına çıkıyor. Yine bahçede kilogramı 42 kuruş olan portakal, markette 2 lira 25 kuruş oluyor. Bahçe fiyatı 5.36 katına çıkıyor. Bu kadar fiyat farkı olur mu?” dedi. Bayraktar, yağmur çamur, kar kış demeden gece gündüz çalışan, üretimin her türlü eziyetini çeken çiftçinin, 1 kazanırken, aracının 3-4 kazandığını, çiftçi cefayı çekerken, aracının sefayı sürdüğünü vurguladı.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalara devam ediyoruz.

Aracılar 4 kat fazla kazanıyor

Aralık ayındaki, üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelendiğinde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının maydanozda yüzde 569.57, portakalda yüzde 436.11, kuru incirde yüzde 332.67, mandalinada yüzde 331.22’yi bulduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Maydanoz, portakal, kuru incir ve mandalinayı, yüzde 258.25 ile lahana, yüzde 247.47 ile marul, yüzde 239.19 ile ıspanak, yüzde 217.79 ile limon, yüzde 213.32 ile havuç, yüzde 200.85 ile elma izliyor. Nohutta yüzde 192.37, kuru kayısıda yüzde 190, kuru fasulyede yüzde 187.34, sivri biberde yüzde 186.93, pırasada yüzde 186.46, yeşil soğanda yüzde 179, sütte yüzde 173.91, domateste yüzde 170.77 üretici market fiyat farkı var. Bu fark, salatalıkta yüzde 168.14, pirinçte yüzde 167.42, kuru üzümde yüzde 164.9, karnabaharda yüzde 155.38, kabakta yüzde 153.14, patateste yüzde 149.4, kırmızı mercimekte yüzde 143.9, patlıcanda yüzde 130.81, yeşil fasulyede yüzde 101.96 oldu. Üretici market fiyat farkı, yeşil mercimekte yüzde 91.92, kuru soğanda yüzde 88.23, kuzu etinde yüzde 81.43, iç fındıkta yüzde 76.54, zeytinyağında yüzde 73.32, yumurtada yüzde 72.27, daha etinde yüzde 59.35, Antep fıstığında yüzde 50.67 ile yüzde 100’ün altında kaldı.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100