Uygulanan tarım politikaları yüzünden ektiği ürünlerden bir türlü kazanç elde edemeyen Çukurova çiftçisi, bu kez umutlarını hiç de alışık olmadığı susama bağladı.
İkinci ürün mısır ve pamukta umduğunu bulamayan Türkiye'nin en büyük ovası Çukurova'da çiftçiler bu kez 'maliyeti düşük ve getirisi yüksek' olması nedeniyle susam ekimini tercih etti!Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, 1970'li yıllarda yoğunlaşan susam üretiminin, bu ürünün kullanım alanının daralması nedeniyle zamanla azaldığını söyledi. Susamın buna rağmen çok küçük arazilerde ekimine devam ettiğini belirten Tezcan, ancak son zamanlarda girdi maliyetlerinin artması, buğday, mısır ve pamuk gibi ürünlerin gerçek değeri üzerinden satılamaması sonucu bu ürünün yeniden gündeme geldiğini ifade etti.
Şu an için karlı ama!Tezcan, susamın dekara maliyetinin 60-70 TL civarında olduğunu ve bu rakamın da üreticiler açısından kabul edilebilir bir seviyede değerlendirildiğini kaydederek, şöyle konuştu: "Bu durum, çiftçilerin susama yönelmesini sağlayan en önemli etkenlerden biri. Dekara 100-120 kilogram verim elde ediliyor. Bu durumda çiftçi 250-300 TL net kar elde ediyor. Susamın kilosunun geçen yılki satış fiyatı 2,7-3 TL arasında değişiyordu. Susam şu an için karlı bir ürün olma özelliği gösteriyor. Çukurova'da bu yıl yaklaşık 7 bin dekar civarında susam ekimi yapıldığı tahmin ediliyor. Ağırlıklı olarak tahin yapımında kullanılan bu ürünün kullanım alanı genişlerse ekim alanlarının kat kat artacağını sanıyorum." Yumurtalık Tarım Müdürü Cihangir Çay da ilçede geçen yıl 100 dekar olan susam üretiminin bu yıl yaklaşık 2 bin dekara yükseldiğini söyledi. Çay, bunun en önemli nedeninin, çiftçilerin mısır ve pamuk üretiminden da zarar etmesi olduğunu belirtti.
İkinci ürün mısır ve pamukta umduğunu bulamayan Türkiye'nin en büyük ovası Çukurova'da çiftçiler bu kez 'maliyeti düşük ve getirisi yüksek' olması nedeniyle susam ekimini tercih etti!Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, 1970'li yıllarda yoğunlaşan susam üretiminin, bu ürünün kullanım alanının daralması nedeniyle zamanla azaldığını söyledi. Susamın buna rağmen çok küçük arazilerde ekimine devam ettiğini belirten Tezcan, ancak son zamanlarda girdi maliyetlerinin artması, buğday, mısır ve pamuk gibi ürünlerin gerçek değeri üzerinden satılamaması sonucu bu ürünün yeniden gündeme geldiğini ifade etti.
Şu an için karlı ama!Tezcan, susamın dekara maliyetinin 60-70 TL civarında olduğunu ve bu rakamın da üreticiler açısından kabul edilebilir bir seviyede değerlendirildiğini kaydederek, şöyle konuştu: "Bu durum, çiftçilerin susama yönelmesini sağlayan en önemli etkenlerden biri. Dekara 100-120 kilogram verim elde ediliyor. Bu durumda çiftçi 250-300 TL net kar elde ediyor. Susamın kilosunun geçen yılki satış fiyatı 2,7-3 TL arasında değişiyordu. Susam şu an için karlı bir ürün olma özelliği gösteriyor. Çukurova'da bu yıl yaklaşık 7 bin dekar civarında susam ekimi yapıldığı tahmin ediliyor. Ağırlıklı olarak tahin yapımında kullanılan bu ürünün kullanım alanı genişlerse ekim alanlarının kat kat artacağını sanıyorum." Yumurtalık Tarım Müdürü Cihangir Çay da ilçede geçen yıl 100 dekar olan susam üretiminin bu yıl yaklaşık 2 bin dekara yükseldiğini söyledi. Çay, bunun en önemli nedeninin, çiftçilerin mısır ve pamuk üretiminden da zarar etmesi olduğunu belirtti.