11 Mayıs 2006 Perşembe 00:00
161 Okunma
Çiftçi, mısır ve buğdaydan kaçıyor
Geçen yıl TMO'nun depolarını doldurmasına rağmen alıcı bulamayan mısır ve buğdayın ekim alanlarında yüzde 25-30 daralma olduğu açıklandı ~|~
Çukurova yöresinde üreticilerin, geçen yıl yaşanan ürün bolluğu ve buna bağlı olarak ortaya çıkan düşük fiyatlar nedeniyle buğday ve mısır ekmekten kaçındığı, ekim alanlarında yüzde 25?30 daralma beklendiği bildirildi.  Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fethi Coşkuntuncel, mısır ve buğdayın dünyanın her yerinde yetiştiğini, üstelik Türkiye'deki fiyatlardan yüzde 50 daha ucuza satıldığını belirtti. Çukurova'da da geçen yıla kadar pamuktan kaçan üreticilerin buğday ve mısıra yöneldiğini anımsatan Coşkuntuncel, "Her zaman dile getirdiğimiz gibi mısır ve buğday her yerde yetişir, Çukurova'nın verimli toprakları katma değeri yüksek ürünler için değerlendirilmeli" dedi. 

Coşkuntuncel, üreticilerin ürün planlaması yapılmaması nedeniyle o yıl hangi ürün para kazandırmışsa ertesi yıl da aynısını ektiğini, bunun da zaten var olan arz?talep dengesizliğini yoğunlaştırdığını ifade ederek, şunları söyledi: "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin depoları geçen yıl mısır ve buğdayla doldu, alan olmadı. Bugün mısır yurt içinde 30 YKr, dünya piyasalarında ise 15 YKr'ye kadar satılıyor. Eğer kotalar olmasa Türkiye ucuz mısırla dolar. Bu nedenle öncelikle bakanlık çiftçi kayıt sistemini sağlıklı zemine oturtmalı, üretici de fiyatları iyi takip ederek, hangi ürünü ekeceğine karar vermeli. Geleneksel yöntemlerle ürünler ekilirse ne üretici ne de ülke ekonomisi kazanır. Bir yandan Avrupa Birliği'ne hazırlanıyor, diğer yandan ne ekeceğimizi bilemiyoruz. Bu durum bizi AB kriterleri yönünden oldukça zorlayacak."

Coşkuntuncel, yörede mısır ekiminin tamamlandığını, buğday hasadının ise 20 güne kadar başlayacağını ifade ederek, "Şu anda buğday 38 ile 40 YKr arasında işlem görüyor. 2?3 yıl öncesine kadar 400 bin hektarın üzerinde olan buğday ekim alanlarının 300?350 bin hektara kadar gerilediği tahmin ediliyor" dedi.

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin ise Çukurova yöresinde üreticilere daha çok yağlık bitkiler ekimini önerdiklerini, bu alanda da daha çok ayçiçeği ve kanola üzerinde durduklarını anlattı.  Keskin, "münavebe" olarak tabir edilen dönüşümlü ekimin toprağınverimi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Her yıl mısır ya da buğday ekmek doğru değil. Münavebe bitkisi olarak yağlı tohumlara yönelmenin üreticiyi daha karlı çıkaracağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100