Bu haber kez okundu.

Çikolatanın geleceği tehlikede
Birçoklarının vazgeçilmez tutkuları arasında yer alan çikolata, hammaddesi kakaonun üretimindeki sorunlar nedeniyle gelecekte lüks gıdalar arasında girme tehlikesi ile karşı karşıya. Kakao uzmanı Friedel Hütz-Adams, kakao yetiştiriciliği yapan çiftçilerin sayısının giderek azaldığını belirterek, “Artık insana yaraşmayan ölçüdeki düşük ücretlerle çalışmaya razı değiller” şeklinde konuşuyor. Almanya'nın Siegburg kentinde kalkınmakta olan ülkelerle ilgili araştırmalar yürüten Südwind Enstitüsü uzmanlarından Hütz-Adams, eskiden ekonomik refah içinde bulunan çiftçilerin artık geçimini zor sağladığını, ayrıca yeterli sayıda yeni kuşak çiftçi olmadığını sözlerine ekliyor. Uzman, Fildişi Sahili ya da Gana gibi ülkelerde çiftçilerin ortalamada 50 yaşın üzerinde olduğunu, gençlerin ise ya şehirlere taşındığı ya da başka ürünlerin ekimi ile meşgul olduğunu, dolayısıyla kakao plantajlarını devralacak genç çiftçilerin azaldığını ifade ediyor. Uzman, “Kakao fiyatları 80'li yıllardan sonra çok düştü. Bu da çiftçileri yoksullaştırdı. Maliyetlerini düşürmek için hasat zamanı işçi çalıştırmamaya başladılar. Bu da çocuk işçiliğine yol açtı” diyor. Gelecek beş, on yıl içinde daha az sayıda kakao yetiştiricisi buluncağı uyarısı yapan uzman, dünya çapında çikolataya olan talebin arttığına da dikkat çekiyor. DIŞ HABERLER
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.