Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC) Ağustos ayı raporuna göre, 2005-2006 dünya buğday üretimi 610 milyon ton, tüketimi ise 613 milyon ton olarak tahmin ediliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, dünya buğday üretiminin 2002-2003 döneminde 566 milyon ton tüketimin 600 milyon, 2003-2004 döneminde ise üretimin 555 milyon ton tüketimin de 593 milyon ton olduğunu söyledi. 2004-2005 döneminde ise 623 milyon ton buğday üretiminin yapıldığını ifade eden Boyacıoğlu, bu rakamın buğday üretiminde ilk kez yakalandığını, rekor olduğunu bildirdi. Aynı yıl ise tüketimin 613 milyon ton olarak gerçekleştiğini dile getiren Boyacıoğlu, aynı dönem üretimin tüketimi 10 milyon ton fazlasıyla karşıladığını anlattı. 2005-2006 yılında ise yine üretimin tüketimi karşılayamayacağının görüldüğünü belirten Boyacıoğlu, şunları kaydetti: "(IGC) Ağustos ayı raporuna göre 2005-2006 dünya buğday üretimi 610 milyon ton, tüketimi ise 613 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Rusya, Çin ve Kazakistan'ın içinde yer aldığı 5 başlıca ihracatçının toplam ihracatlarının ise 2004-2005 sezonundan 3 milyon ton düşük olarak 81 milyon ton şeklinde olacağı belirtiliyor. ABD'nin düşük üretimi ve AB'nin artan yemlik kullanımı nedeniyle 5 başlıca ihracatçı ülkenin toplam stoklarının 2005-2006 döneminde 51 milyon tona düşeceği bekleniyor." Rapora göre dünya buğday ticareti hacminin 108 milyon ton düzeyinde olacağını ifade eden Boyacıoğlu, "Üretim-tüketim arasındaki3 milyon tonluk fark, stoklardan karşılanacak. Geçen sezon 137 milyon ton olan buğday stokunun, 2005-2006 sezonunda 134 milyona düşmesi beklenmektedir" dedi. Boyacıoğlu, raporda, AB'nin bazı kısımlarındaki kötü hava koşullarının ürün kalitesi üzerine endişelere neden olduğu, yaz başındaki nemli koşulların ABD'de baharlık buğday ürününün bir kısmında küf hastalıklarına neden olarak mikotoksin düzeylerini yükselttiğinin belirtildiğini sözlerine ekledi.