29 Mart 2002 Cuma 00:00
181 Okunma
Dünya fındığının % 75'i Türkiye'den
Yaklaşık 5 bin yıldır tanınıp bilinen fındığın en büyük üreticisi Türkiye, dünya üretiminin yüzde 75'ini karşılıyor. Türkiye, 70'in üzerindeki ülkeye gerçekleştirdiği fındık ihracatından yılda ortalama 800?900 milyon dolar elde ediyor. Doğal kahverenginde, yuvarlak hatlarıyla yer küreyi andıran, sert kabuklu meyve olan fındık, yağ ve proteinler bakımından da önemli bir besin maddesi ve vitamin bakımından da zengin kaynak.

Fındıktan 900 milyon dolar

Türkiye, fındık ihracatından yılda ortalama 800?900 milyon dolar elde ediyor. Çikolata sanayiinde yoğun olarak kullanılan fındığın en büyük müşterileri: Almanya, İtalya, Fransa, Belçika, İsviçre ve İngiltere. Türkiye'den 70'in üzerinde ülkeye fındık ihracatı yapılıyor. Almanya'dan Singapur'a, İsviçre'den Dubai'ye kadar bir çok ülke, Türk fındığını tercih ediyor.

Kullanım alanı

Fındığın tüketim şekline bakıldığında, yüzde 70 çikolata, yüzde 15 pasta ve şekerleme, yüzde 10 çerez olarak ve yüzde 5 de diğer alanlarda kullanıldığı g~|~örülüyor. Yağ, yem, kontralit ve petrokimya sanayileri ise diğer kullanım alanları. Fındık kabuğu, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yakacak olarak kullanılıyor. Üretim fazlalığı sebebiyle yağlığa ayrılan fındıklar, Ordu Soya A.Ş. tarafından yemeklik yağ olarak hazırlanıyor ve piyasaya sunuluyor.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100