25 Kasım 2005 Cuma 00:00
292 Okunma
Ekmekte kanserojen madde iddiası
Tüketici Koruma Derneği Malatya Şube Başkan Yardımcısı Ali Düzova, ekmeklerin kabartılması için çeşitli kimyasal katkı maddeleri kullanıldığını iddia etti. ~|~ Kentte bu sorunun çözülmesi için 300 gramdan daha az ekmeğin üretimine izin verilmemesi gerektiğini savunan Düzova, şunları söyledi:

''Malatya'da ekmek 150 gram olunca kabartmak için beyaz un, maya, kabartma tozunun yanı sıra kimyasal katkı maddeleri kullanılmak zorunda kalınıyor.Şu anda bize ekmek değil zehir yediriliyor. Fırıncılar (Gramaj düştükçe ucuz ve kalitesiz katkı maddeleri kullanmak zorunda kalıyoruz) diyor.

Kentteki bu olumsuzluğa bir an önce son verilmesi gerekiyor.'' Konuyla ilgili bir dosya hazırlayarak Ramazan ayından önce Vali Osman Derya Kadıoğlu'na sunduklarını belirten Düzova, şöyle devam etti: ''Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 150 grama ekmek satılan başka bir il yok. Bir tek Mersin'de satılıyordu, onlar da gramajı yükseltme kararı almışlar. Biz ekmekte gramajın yükseltilmesi talebiyle bir dosya hazırlayıp Vali Bey'e sunduk. Odaların, esnaf yetkililerinin bir araya getirilip ortak bir karar alınmasını, sorunun çözülmesini talep ettik, ama sonuç alamadık. Kentte ekmek konusunda büyük kargaşa var. Fırıncılar Odası ile Ticaret Odası'na ait iki listedeki fiyatlar ve gramajlar bile birbirinden farklı. Vatandaşların sağlıklı ekmek tüketebilmeleri için bir an önce ekmeğin gramajı yükseltilmeli ve 300 gramdan düşük gramajda ekmek üretilmesine izin verilmemeli.''

İddialar doğru değil

Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Adil Aydın da ekmek üretiminde kanserojen katkı maddesi kullanıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Malatya'da Halk Ekmek Fabrikası'nın 250 gramlık ekmeği 150 bin liradan satmasıyla, özel fırınların da ekmeği 150 bin liradan satabilmek için gramajı düşürdüklerine işaret eden Aydın, ''Malatya'da ekmeğe kansere neden olan bir madde kesinlikle katılmıyor. Ekmek 150 gram olunca, kabarabilmesi için beyaz un kullanılıyor. Beyaz un ise buğdayın içindeki kansere karşı vücudu koruyan antioksidan maddelerin ayrıştırılmasıyla oluşuyor. Dış kepeği alındığı için vücut kansere karşı korumasız kalıyor" dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100