12 Temmuz 2002 Cuma 00:00
179 Okunma
Ekolojik tarım maliyeti yüzde 60 azalttı
Ekolojik tarımın "verimin düşüklüğü dolayısıyla maliyeti artırdığı" yolundaki görüşler, sürdürülebilir tarım anlayışı ile üretim yapan çiftçilerce çürütüldü. Sürdürülebilir Tarım Çiftçi Yardımlaşma Derneği üyesi bazı çiftçiler, buğdayda 170 bin lirayı bulan kilo maliyetini 70 bin liraya düşürdüler. Dernek Başkanı Aşkın Sürmeli, işletme bazında hayvancılık ve bitkisel üretimde denge sağlanarak, sıfır maliyetle üretim yapılabileceğini söyledi. Sürmeli, sürdürülebilir tarım tekniğinin, "toprakta denge, bitki beslemede denge, hastalık ve zararlılarda denge" olmak üzere basit üç temel kurala dayandığını söyledi.

Özel alet geliştirildi

Sürdürülebilir tarım tekniğinde, temel amacın "topraktaki canlılığı korumak, topraktan aldığını geri vermek" olduğunu vurgulayan Sürmeli, bu nedenle toprağı pullukla sürmeyi kabul etmediklerini belirterek, "Toprağın bizatihi kendisi, yüksek organizmalı bir canlı. Pullukla sürüm yapılınca, bu mikroorganizmalar altta kalıyor, oksijen alamadıkları için ölüyo~|~r. Bu nedenle sürüm yapmadan toprağı kabartmak için özel bir alet geliştirdik. Bu aletin ayaklarında hortumlar ve bir kompresör yardımıyla hortumlardan toprağa, 30?40 cm derine hava, oksijen veriliyor. Topraktaki gözenekler büyüdüğü için 10 cm kadar kabarma oluyor. Toprak hava aldığı için besleme gücü artıyor. Bu aletle ayrıca, toprağı işlemede yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlıyoruz. Toprağı defalarca değil bir defa işlemek yeterli oluyor" dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100