Bu haber kez okundu.

Et açığı büyüyor
1990?2005 yılları arasında, dünyada toplam kesilen hayvan sayısı artarken Türkiye'de yüzde 18.5 azaldığı, yapılan projeksiyonların 2013 yılında 164 bin ton et açığı olacağını gösterdiği, tedbir alınmazsa et ithalatına bağımlı kalınacağı açıklandı. ~|~



Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yapılan projeksiyonların Türkiye'de 2013 yılında 164 bin ton et açığı olacağını gösterdiğini belirterek, gerekli tedbirler alınmazsa ilerleyen dönemlerde et ithalatı yapılmasının kaçınılmaz olacağını söyledi.
Bayraktar, dünyada ve Türkiye'de et sektöründe yaşanan gelişmeler dikkate alınarak hazırlanan 'Kırmızı Et Sektör Değerlendirme Raporu'na açıkladı. Bayraktar, Türkiye'de kırmızı et üretiminin hızla azaldığını vurguladı. Bayraktar, "FAO verilerine göre, dünya toplam kırmızı et üretimi 1990 yılına göre 2005 yılında yüzde 16 artmıştır. Türler bazında üretime bakıldığında; sığır eti yüzde 12, koyun eti yüzde 18, keçi eti yüzde 74, manda eti ise yüzde 37.5 artmışken, aynı yıllarda ülkemizde toplam et üretiminin yüzde 13.7 azaldığı, türler bazında üretime bakıldığında ise, sığır etinde yüzde 10.8 koyun etinde yüzde 10.5, keçi etinde yüzde 31.8 ve manda etinde de yüzde 86'lık bir azalma olduğu görülmektedir" dedi. Bayraktar, kesilen hayvan sayısında da azalma olduğunu belirterek, dünya kesilen hayvan sayısı 1990?2005 yılları arasında yüzde 24.2 artarken, aynı yıllar arasında Türkiye'de toplam kesilen hayvan sayısının yüzde 18.5 azaldığını bildirdi.

Vatandaşın geliri yetmiyor
Türkiye'deki kırmızı ve beyaz et tüketiminin gelişmiş ülkelere göre çok düşük olduğunu ifade eden Bayraktar, incelenen ülkelerde tüketicilerin Türkiye'ye göre yaklaşık 4?6 kat daha fazla kırmızı et tükettiğini kaydetti. Türkiye'de özellikle kırmızı et tüketiminden bir kaçış olduğunu belirten Bayraktar, 1994 yılında 20.7 kilogram olan kişi başı yıllık et tüketiminin 2005 yılında yüzde 51.2 azalışla 10.1 kilograma gerilediğini bildirdi. Bayraktar, "Son 10 yıllık süre zarfında tüketimimiz yarı yarıya düşmüştür. Buna karşılık yıllık kişi başı kanatlı ürünleri tüketiminin 1994 yılında 2.5 kilogram iken 2005 yılında yüzde 214 artışla 8.5 kilograma yükseldiği görülmektedir. Kırmızı et ve et ürünlerine ulaşmada sıkıntı yaşayan halkımızın, tavuk eti ürünleri yanında ciddi oranda makarna ve pirince yöneldiği görülmektedir. 1994?2005 yılları arasında pirinç tüketiminin yüzde 21, makarna tüketiminin ise yüzde 53.8 oranında artması bu eğilimi açıkça göstermektedir" diye konuştu.

2013'te 164 bin ton et açığı olacak
DPT ve 9. Kalkınma Planı Hayvancılık Raporu'nda, koyun ve sığır sayısı her yıl yüzde 2 artırılmazsa ve hayvan başına verim yükseltilmezse, Türkiye'de 2013 yılında kırmızı ette 164 bin ton et açığının olacağının belirtildiğini kaydeden Bayraktar, "Eğer besicilik tüm ülkeyi kapsayacak şekilde desteklenmezse ve bugünkü gibi para kazanılmayan bir üretim dalı olmaya devam ederse, yukarıda bahsedilen sorunlara kalıcı çözümler bulunmayacak olursa bu açık daha da artabilecek, ilerleyen dönemlerde tüketicilerin talebini karşılamak için et ithalatı yapılması kaçınılmaz olacaktır" şeklinde konuştu.  


Mehmet KELEŞ

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100