Bu haber kez okundu.

Et besicide 15, kasapta 40 lira!
Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, beciliğin merkezi Konya'da 14,5 liraya sattıkları eti reyonda 35?40 lira olarak gördüklerini belirterek, "Sorun devletin fiyat denetim mekanizması kuramaması" dedi ~|~

 

Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Türkiye'de besiciliğin yani kırmızı et üretiminin merkezinin tartışmasız Konya olduğunu söyledi. Son 2?3 yıldır basın kuruluşlarına birlik olarak verdikleri onlarca mülakatta, "Maliyetler arttı. Besiciye destek olunmazsa yakında işletme kalmayacak" dediklerini hatırlatan Karabulut, buna rağmen destek olunmaması nedeniyle besi ahırlarının boş kaldığını savundu. Besicinin elinde kesim aşamasına gelmiş hayvan sayısının azalmasıyla birlikte yıllardır toptan karkas (kemikli gövde) kilo fiyatını 9 liraya sattıkları etin fiyatının 14?15 liraya yükseldiğini anlatan Karabulut, şunları kaydetti: "Bizden eti 14,5 liraya alıyorlar, 35?40 liraya satıyorlar. Aslında karıyla birlikte kasapta ya da bir marketin reyonunda kemiksiz dana etinin fiyatı 25 liraya asla geçmemelidir. Oysa, aracılar fırsatı ganimet bilip eti, 'zam geldi' diye tutturabildikleri fiyattan satıyorlar."

Besi hayvanları stokta bekletilemez
Gazetelerde ve televizyonlarda "Besi hayvanları kesime verilmiyor, spekülasyon yapılıyor" açıklamaların tümüyle yanlış olduğunun altını çizen Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü: "Besi hayvanlarının stokta saklanması gibi bir durum kesinlikle söz konusu olamaz. Randımana gelmiş kesime hazır bir boğa günde 10 kilogram yem yiyor. Kilo almayacak olan bir hayvanı, iddia edildiği gibi bir ay elinde tutan besici tam 150 lira zarar eder. Böyle gerçek dışı, sektörü tanımamaktan kaynaklı bu tür açıklamaları umarız bir daha duymayız." Karabulut, besiciden 15 liraya alınan etin 40 liraya satılmaya çalışılmasıyla Türkiye'de kişi başında düşen yıllık 14?15 kilogram et tüketiminin 6?7 kilograma düştüğünü, oysa AB ülkelerinde kişi başına düşen et tüketiminin 60?70 kilogramı bulduğunu söyledi.
Karabulut, "Besicilik Konya'da bittiğinde ülkede bitmiş olur. Şuan et fiyatının 40 lirayı bulacağı bir durum yok." diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100