10 Ağustos 2015 Pazartesi 00:07
738 Okunma
Et fiyatları yem  ucuzlarsa düşer
YUSUF KARACA/ANKARA
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette fiyatları aşağı çekmenin yolunun ithalat olmadığını bildirerek, “Biz de fiyatlardan memnun değiliz. Çocuklar başta tüketicinin ucuza et yemesini istiyoruz. Bu sorunun çözümü besi hayvanı ve yem maliyetlerinin düşürülmesinden geçer” dedi. Kırmızı et konusunun, Türkiye için sürekli önem taşıyan konular arasında olduğunu, üretimdeki artışa karşın sıkıntının tam anlamıyla atlatılamadığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: “Kırmızı et üretimi son 5 yıldır artıyor Ama yeterli değil. Geçen yıl toplam kırmızı et üretimimiz yüzde 1.2 artışla 1 milyon tonu aştı. Üretim destekleri artarak sürerse, et ve süt piyasasında istikrar sağlanırsa, et ithalatı söylemleriyle üreticiler tedirgin edilmezse kırmızı ette bir sorunumuz olmaz. Ülkemizde bunu yapacak hem altyapı ve hem de potansiyel mevcuttur. Bunu yapamazsak, geçmişte olduğu gibi çiftçimizin cebinde kalacak milyarlarca doları yabancı ülkelerin çiftçilerine aktarmış oluruz. Hem çiftçimiz hem ülkemiz kaybeder. Nitekim, 2010 yılı sonrası ithalata 3 milyar doların üzerinde bir döviz harcadık.”

Lobilere dikkat!
Perakende fiyatların, et ithalatını açtırmak isteyen lobilerin en çok kullandığı argümanlardan birisi olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Üretici maliyetlerini dikkate almayan bu kesimler, karar vericileri tedirgin ederek ithalatı açtırma, tatlı para kazanma yoluna sürekli başvurmaktadırlar. Et fiyatları, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar da önemli oranda artmaktadır. Dana karkasın, Temmuz ayı itibarıyla 25 lira 35 kuruş olan üretici kilogram fiyatı, tüketiciye ulaşana kadar 12 lira 3 kuruş artmakta ve 37 lira 38 kuruşa çıkmaktadır. Kuzu karkasın aynı ay itibarıyla 23 lira 25 kuruş olan üretici kilogram fiyatı, tüketiciye 18 lira 39 kuruş fazlasıyla 41 lira 54 kuruştan satılmaktadır.”

Yem fiyatları roket hızıyla yükseliyor
Üretici et fiyatlarının artmasındaki en önemli faktörlerin besi hayvanı ve yemdeki fiyat artışları olduğunu belirten Bayraktar, “Maliyetin yaklaşık yüzde 58-60’ını oluşturan besi hayvanı fiyatları, geçen yıla göre yüzde 50’lere varan oranlarda pahalandı. Yem fiyatları da son 5 yılda yüzde 65.3 artışla enflasyonun üzerinde arttı. Ucuz besi hayvanı sağlamak ve yem fiyatlarını düşürmek zorundayız. 2010 Temmuz ayında tonu 556 lira olan besi yemi, 2015 Temmuz ayında 919 liraya çıkmıştır. Aynı dönemde tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 47.4 oranında gerçekleşmiştir. Buna göre, yemdeki reel artış yüzde 12’yı geçmiştir. Toplam besi maliyeti içinde hayvan alımları yüzde 58-60, yem ise yüzde 28-30 oranında pay almaktadır. Geriye kalan yüzde 10-14’lük giderleri ise, enerji, işçilik, veteriner, ilaç ve diğer masraf kalemleri oluşturmaktadır.”

‘Et’te politika sorunu var
Şahin Sucukları CEO’su Salih Fazlıoğlu, Türkiye’de ‘et fiyatı’ndan çok ‘et politikası’ sorunu olduğuna dikkat çekerek, spekülatörleri hedef aldığı söylenen et ithalatının gerçekte üreticiyi vurduğunu, bu gibi palyatif çözümlerden vazgeçilip ‘ithalat yerine üretim’in desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Fazlıoğlu, “Bugün et ithalatını değil, et ihracatını konuşmamız gerekiyordu; oysa, et fiyatına odaklanan politikalarımız maalesef bizi ihracatı gündeme almamızı dahi engeller duruma getirdi. Et ithalatıyla, spekülatörlerin cezalandırıldığı söyleniyor ama sonuçta üretici çiftçimiz zarar görüyor. Bizim, orta ve uzun vadede üreticiyi ve sektörü ithalata değil, üretim ve ihracata yönlendirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100