Bu haber kez okundu.

Fındık üreticisine aflatoksin uyarısı
Giresun Tarım İl Müdürü Muhammet Hakyemez, fındıkta aflatoksin oluşumunun mutlaka engellenmesi gerektiğini söyledi. Hakyemez, Türk fındığının geçen yıllarda AB Tarım Komisyonu'nda aflatoksinle ilgili yaşadığı sorunları tekrar yaşamaması için üreticilerin çok dikkatli olması gerektiğini belirtti. Fındığın dünya pazarlarında hak ettiği değeri bulabilmesi için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerettiğini ifade eden Hakyemez, şöyle dedi:

"Fındığın dış pazarda alıcı bulabilmesinin en önemli şartı aflatoksin içermemesi ve sağlıklı olmasıdır. Fındık ihracatının devamlı olması, ürettiğimiz ürünün elimizde kalmaması ve yurtiçinde tükettiğimiz fındığın sağlıklı olması için üretimden tüketime her aşamada aflatoksin oluşumunu önlemeye yönelik ciddi önlemlerin alınması gerekmektedir."

Hakyemez, fındıkta aflatoksin oluşmaması için çiftçilerin dikkat etmesi gereken bazı konular olduğunu da vurgulayarak, "Fındık tam olarak olgunlaştıktan sonra yerden toplanmalı. Hasat edilen fındıklar jüt çuv~|~allar içinde aynı gün harmana getirilmeli. Kesinlikle naylon çuvallar içinde sıkışık bir vaziyette, bahçede bekletilmemelidir. Fındıklar beton veya jüt tente üzerinde kurutulmalı ve üzeri naylon örtüyle temas ettirilmeden örtülmelidir. Fındıkların bekletileceği depoların temiz olması, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip olması gerekmektedir" dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100