Bu haber kez okundu.

Halkın enflasyonu TÜİK sepetine uymuyor
TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının aksine, son 12 ay için mutfaktaki enflasyonun yüzde 25'i geçtiği, kiradaki artışın ise yüzde 16'yı bulduğu belirtildi ~|~




TÜİK'in son 12 ay için yüzde 9.1 olarak açıkladığı tüketici fiyat artışının, özellikle alt ve orta gelirli grupların tüketim sepetlerindeki ürünler açısından çok farklı olduğu, mutfaktaki enflasyonun yüzde 25'i geçtiği, kiradaki artışın da yüzde 16'yı bulduğu görülüyor. Gelirlerini bu yüksek fiyatlar ölçüsünde artıramamış olan işçi, memur ve diğer alt orta gelirli kesim son 12 ay tüketimini biraz daha kısmak zorunda kaldı.

İktisatçı Mustafa Sönmez'in TÜİK'in madde bazındaki fiyat artışı verilerinden yaptığı belirlemelerine göre, genel endeks bazında son 12 ay için yüzde 9.1 olarak açıklanan tüketici fiyatlarının, mutfakta ve kirada, özellikle alt ve orta gelirli grupların tüketim sepetlerindeki ürünler açısından çok daha yüksek düzeylere ulaştı. Gelirlerini bu yüksek fiyatlar ölçüsünde artıramamış olan ücretli, memur ve diğer alt orta gelirli kesim son 12 ay tüketimini biraz daha kısmak zorunda kaldı. Tüketici anketleri, alt ve orta gelir gruplarının gelirlerinin yüzde 35'e yakınını mutfağa, aynı orandaki bir bölümünü de kira?konut ihtiyaçlarına ayırdığını gösteriyor. Geneldeki fiyat artışlarından çok, mutfaktaki ve konuttaki fiyat artışları nüfusun yüzde 60'ını oluşturan kesimler açısından daha fazla önem taşıyor. TÜİK'in ayrıntılarını kamuoyuna açıklamadığı mutfak ve barınma ile ilgili mal ve hizmetlerin son 12 aydaki fiyat artışları, ortalama yüzde 25'in üstünde bir enflasyona işaret ediyor. 130 dolayındaki gıda maddesinin fiyat artışları üstünden yapılan analize göre, gıda fiyatlarının yüzde 13'e yakın arttığı Şubat 2007?Şubat 2008 döneminde tüketici, kırmızı et, bazı sebze, bakliyat ve şekerde düşük fiyat artışları ile karşılaşırken ekmek, makarna, tavuk eti, süt, peynir, yağ, narenciye, sigarada yüzde 20?30 dolayındaki fiyat artışları yaşandı. Bu dönemde kriralar da yüzde 16 arttı.

Ekmekte yıllık artış yüzde 19'u buldu
Mutfakta en çok tüketilen ürün olan ekmekte son bir yıldaki fiyat artışı yüzde 19'u bulurken, makarnadaki fiyat artışı yüzde 32'nin üstünde gerçekleşti. Bulgur fiyatları yüzde 42, pirinç fiyatları yüzde 12 arttı. Süt ve süt ürünlerinde en yüksek artış yüzde 20 ile beyaz peynirde görüldü. Süt fiyatları yüzde 12, yoğurt yüzde 17.5 artış gösterdi. Sebze fiyatlarının üründen ürüne farklılık gösterdiği, genelde gıda grubundaki yüzde 13'lük artışın altında seyrettiği görülüyor. Limon fiyatları rekor düzeyde, yüzde 126 artmış görünürken lahanadaki artışın yüzde 33, havuçtaki artışın yüzde 24'ün üstünde gerçekleşti.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100