30 Mayıs 2006 Salı 00:00
196 Okunma
Hazır yemek sektörü giderek gelişiyor...

Çalışan kadın sayısının artması, zamansızlık, tüketim tarzının değişmesi gibi etkenlere bağlı olarak ayaküstü restoranlar, oteller ve hazır yemek hizmeti veren firmaların sayısı giderek artıyor.

~|~

 


Türkiye'de çok fazla geçmişi bulunmayan hazır yemek sektörü, özellikle turizmin hareketlenmesine paralel olarak son yıllarda önemli gelişme kaydetti.  Restoranlar, otellerin yemek hizmetleri, yemek fabrikaları ve ayaküstü restoranları bünyesinde barındıran hazır yemek sektörü, gelir seviyesinin ve çalışan kadın sayısının artması, kentleşme ve turizmdeki artış, tüketim tarzı, zamansızlık ve sosyalleşme gibi etkenlere bağlı olarak giderek büyüyor.

  Türkiye'de hizmet veren yaklaşık 150 bin restorandan yüzde 26'sınıgeleneksel tip restoranlar, 300'den fazlasını ise İtalyan, Fransız, Meksika ve Uzakdoğu gibi uluslararası lokantalar oluşturuyor. Restoran hizmetinde gıdanın oranı yüzde 85, içeceğin oranı ise yüzde 15 olarak ayrılıyor. Ülke genelinde tabldotçu olarak bilinen yemek fabrikalarının sayısı, son yıllarda firmaların dışardan yemek hizmeti almaya başlamasıyla daha da arttı. 1970'li yıllarda 300 olan hazır yemek fabrikası sayısı, bugüne kadar 20 kat artarak 6 bine ulaştı. 

Döner ve kebabımız pizzadan üstün
Türkiye'de 20 yıllık geçmişe sahip olan ve özellikle son 2 yılda yüzde 50 oranında büyüyen ayaküstü restoranların genelini Türk tipi yerler oluşturuyor. Ayaküstü restoranların elde ettiği cironun yüzde 75?80'ini döner ve köfte gibi ürünlerin satıldığı geleneksel Türk tipi restoranlar yapıyor. Geriye kalanı ise pizza ve hamburger gibi yabancı mutfaklara ait. Ülke genelinde bugün 650 noktaya ulaşmış, 20 uluslararası ayaküstü restoran zinciri bulunuyor ve bunların yüzde 75'i İstanbul, Ankara ve İzmir'de faaliyet gösteriyor.  Ayaküstü gıda üretimi ve tüketimi hızlı bir büyüme göstermesine karşın, Türkiye'de GSMH içinde payı 18.5 milyon dolarla sınırlı kalıyor. Bu rakam, Almanya'da 40, Fransa'da 48 ve İngiltere'de ise 160milyon dolar olan ayaküstü gıda tüketiminin Türkiye'de halen büyük bir gelişme göstereceğini açıkça ortaya koyuyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100