EKONOMİ SERVİSİ
Türk ambalaj sektörü 19 - 21 Kasım 2012 tarihlerinde İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğinin önderliğinde 37si milli katılım olmak üzere toplam 60 Türk firması ile Paristeki dünyanın ikinci büyük fuarı olan Paris Uluslararası Emballage 2012 Ambalaj Malzemeleri ve Makineleri Fuarına çıkartma yaptı. Türkiyedeki 10 milyar dolarlık pazarı ile 3.5 milyar dolarlık ihracata koşan sektör, Turkey is Ready - Türkiye Hazırdır konsepti ile katıldığı dünyanın en büyük ikinci ambalaj fuarında kalitesinin yanı sıra standı ile de katılımcıların ilgisini çekti. Potansiyel rakipleri takip etmek, uzun dönemli müşteri ilişkileri oluşturmak ve ortaklıklar kurmak için fırsatlar arayan Türk firmalarının 50yi aşkın ülkeden gelen sektör temsilcilerine ürünlerini tanıttığını söyleyen İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, Aralarında İtalya, Fransa, Belçika ve Almanya gibi ambalaj sektörünün öncü ülkelerinin bulunduğu Avrupalı delegasyonlar 905 metrekarelik alanda kurulu Türkiye standını, fuarın en iyi standı olarak seçtiler dedi.
10 milyar dolarlık Pazar
Türk ambalaj sektörünü de değerlendiren Abdullah Tever, 2011 yılında 2 milyar 950 milyon dolar olan ihracat rakamının bu yıl 3.5 milyar dolara yaklaşacağını ifade etti. Sektörün 10 milyar dolarlık bir pazarı olduğuna da dikkat çeken Abdullah Tever, Sektörümüz Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İran, Hollanda, İtalya, İsrail ve Rusyaya ihracat yapıyor. Bu pazarlardaki etkinliğimizi her yıl artırıyoruz. Sektörün 2023 ihracat hedefi 7 milyar dolar dedi. Çinin hala ambalaj sektöründe en büyük üretici olduğunu söyleyen Tever, Dünyada ambalaj tüketimi kişi başı ortalama 78 dolar. Türkiyede ise 110 dolar civarında. AB ülkelerinde bu rakam 250 dolara çıkarken, ABDde 350 dolar, Japonyada ise 550 dolar. Kullanılan ambalajların yüzde 50sini plastik, yüzde 5ini karton kâğıt, yüzde 7sini teneke, yüzde 6sını ahşap ve yüzde 5ini ise cam ambalajlar oluşturuyor dedi.
Üretim kapasitesi 4 milyon ton
Uluslar arası fuarların, yeni pazarlar oluşturma ve o pazarları tanıma anlamında önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Abdullah Tever, Türk firmaları özellikle Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyor ve bunun da karşılığını geliştirdiği ürün çeşitliliği ile alıyor. Sektörün yıllık kapasitesi 4 milyon ton. 5 binin üzerindeki firma kâğıt - karton, metal, cam, ahşap ve plastik olmak üzere 5 ana grupta faaliyet gösterirken, özellikle kâğıt-karton ambalaj üretiminde Avrupada 5nci büyük oyuncu konumundayız diye konuştu.