25 Eylül 2006 Pazartesi 00:00
167 Okunma
Kahramanmaraş dondurması tescillendi
Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri AŞ'nin, Kahramanmaraş Dondurmasının coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yaptığı başvuru sonuçlandı. ~|~


Başvuru üzerine gerekli incelemeleri yapan Enstitü, "Kahramanmaraş Dondurması"nı tescilledi. TPE, üretim alanı Kahramanmaraş ili merkezi olarak ifade edilen dondurmayı, "mahreç işareti" olarak tescilledi. TPE'nin hazırladığı tescil metninde, Kahramanmaraş Dondurmasının ayırt edici özelliği tanımlanırken; "Kahramanmaraş'ı kuşatan Ahır Dağı'nın eşsiz flora ve faunası temel etmenlerdendir. Bu coğrafyaya özgü, kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin sütleri ve yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen salep ayrı bir lezzet, aroma ve kıvam sağlar" deniliyor.

Dondurmanın özellikleri ise "Keçi sütüne, beyaz şeker ve salep ilave edilerek hazırlanan, karışımın pastörize edilmesinden sonra üretim tekniğine göre işlenerek elde edilen ve uygun ambalajlara konulan bir süt ürünüdür. İçerdiği süt yağı miktarına göre, yağlı ve yarım yağlı olmak üzere iki tiptir. Keçi sütünün kimyasal bileşimi 100 gr süt için; su 87, yağ 4,2?4,5, kuru madde 8,5, laktoz 4,3, protein 3,6, kül 0,9 oranında olmalıdır" şeklinde tanımlanıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100