13 Temmuz 2014 Pazar 00:02
545 Okunma
Kanalizasyonla sulanmış tarım ürünleri tüketiyoruz
Bazı illerde kuraklık nedeniyle çiftçilerin kanalizasyon sularıyla meyve ve sebze bahçelerini suladıklarını hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, "Kanalizasyon suları ile tarım ürünlerinin sulanması son derece tehlikelidir" dedi. Özellikle hastalık yapan mikroorganizmalar insan sağlığını ciddi boyutta tehdit ettiğini dile getiren Atalık, "Bu atık sular içerisinde bulunan bakteriler toprakta 20-70 gün, bitki yüzeyinde 5-30 gün; virüsler toprakta 100 gün, bitki yüzeyinde 60 gün; protozoa (tek hücreliler) toprakta 20 gün, bitki yüzeyinde 10 gün ve helmitlerin (bağırsak solucanları) yumurtaları toprakta aylarca, bitki yüzeyinde 1-2 ay civarında yaşamlarını sürdürebilmektedir. Özellikle pişirilmeden ve kaynatılmadan çiğ olarak yenen sebze ve meyvelerin kanalizasyon suları ile sulanması salgın hastalıklara yol açabilecek bir durumdur. Kanalizasyon karışan akarsularla yapılan sulamalarda dahi aynı tehlike vardır" dedi. Atalık, kanalizasyon sularının tarlalara verilmesi yetkili makamlarca derhal önlenmesi gerektiğini, bu atık suların verilmiş olduğu tarlalarda ise karantina tedbirleri uygulanarak patojen mikroorganizmaların temizlenmesinin sağlanması gerektiğine vurgu yaptı. YENİ MESAJ
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100