Bu haber kez okundu.

Kayısıya destek şart
Malatya'da düzenlenen "Gıda ve Tarımda Bölgesel Kalkınma ve Destekler" konulu toplantıda ilin başlıca gelir kaynaklarından birisi olan kayısısının mutlaka desteklenmesi gerektiğine işaret edildi ~|~

YENİ MESAJ - MALATYA

MÜSİAD, "Gıda ve Tarımda Bölgesel Kalkınma ve Destekler'' konulu Türkiye İstişare Toplantısını Malatya'da gerçekleştirdi. Toplantıda, bölgesel kalkınmanın önemine dikkat çekilirken Malatya'nın Türk tarım sektöründeki yeri ve konumu tartışıldı. MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı, MÜSİAD Malatya Şubesi'nin ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Ali Karaca, MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Dr. Haşim Aydın ve Alkaze Mühendislik Kurucusu, Danışman Erden Tüzünkan konuşmacı olarak katıldı.

Kuru eriğe destek var, kayısıya yok!

Malatya MÜSİAD Şube Başkanı Namık Şahin, Türkiye'nin en kalabalık illerinden biri olan Malatya'da 425 bin 450 hektar tarım alanı bulunduğunu, bunun 173.000 hektarının sulanmakta olduğunu söyledi. Hayvan varlığı açısından Malatya'nın iyi sayılabilecek durumda olduğunu belirten Şahin, kayısısı ile ünlü kentte buğday ve arpa da üretildiğini vurguladı. Şahin, Malatya'da tarım sektörünün yaşadığı sorunları ve taleplerini şöyle açıkladı: "Para Kredi Kurulu'nun 2001/1 no.lu tebliğinde ihraç iadesi verilen ürünler arasında kuru erik, elma, şeftali, armut gibi ürünler yer almaktadır. Kuru kayısının da bu tebliğ kapsamına alınmasını ve Ulusal Kayısı Konseyi kurulmasıyla ilgili çalışmaların hızlandırılmasını istiyoruz. Kayısının yurt içi ve yurt dışı tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmeli, THY'nin tüm uçuşlarında kayısı ikramı sağlanarak tanıtımı artırılmalıdır. Ayrıca lisanslı depoculuğa bir an önce geçilmesi için çalışmaların başlatılması teşvik edilmelidir. Tarımsal desteklemelerin AB seviyesine çıkarılması ve hayvancılıkta son dönemde yaşanan sıkıntıların ithal et ve ithal kesimlik hayvanla çözümünün mümkün olmayacağından hareketle damızlık hayvan yetiştiricilerine olan desteğin artırılması büyük önem taşıyor."

Makro havzalar modeli
bölgeleri kalkındırır!

MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Dr. Haşim Aydın, "Bir ülkenin bölgeleri bir vücudun organları gibidir, bir tarafta huzursuzluk ve arıza olursa vücudun hepsi huzursuz olmaktadır. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için çalışmak ve üretmek zorundayız" derken, bölgesel kalkınmanın önemine vurgu yaptı: "Bölgenin temel özellikleri ön plana alınarak, yeni tarım modelleri üretmenin çabası içindeyiz. Tam adı 'makro havzalar modeli' olan, bölgesel özeliklerin ön plana çıkarıldığı ve katma değer olarak yöre ekonomisine katkı sağlayan bir tarım modeli geliştirilmelidir."

Verilen destekler yetersiz

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Ali Karaca da Malatya iline 2010 yılında 25.6 milyon TL, 2003 - 2010 yılları toplamında ise 290.5 milyon TL destekleme ödemesi yapıldığını açıkladı. Malatya'da 2006 - 2010 döneminde toplam 62 proje gerçekleştiğini, toplam 5 milyon 975 bin TL hibe miktarı olduğunu belirten Karaca, DAP Malatya İli Süt Sığırcılığı Hibe Desteklemesi alanında 2011 yılında toplam yatırıma alınan proje sayısının 9, devam eden proje sayısının 8, talep edilen hayvan sayısının "bin 50" olduğunu, toplam bütçenin 3 milyon 487 bin TL'ye ulaştığını söyledi. Karaca'nın verdiği bilgiye göre, Malatya'da 2009 yılında 700 bin dekar alanda 340.085 ton kayısı üretildi. 2009 yılı kayısı ihracatı ise 101 bin ton karşılığı 279 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100