Bu haber kez okundu.

Kayıtdışı kesim yüzde 80'i aşıyor
Yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'de kayıtdışı kesim miktarı, giderek artıyor. Uzman çevreler, Türkiye'de yıllık kırmızı et tüketiminin kişi başına 17-20 kg, toplam olarak 1.2 milyon-1.4 milyon ton civarında değiştiğini tahmin ediyorlar. Bakanlık verilerine göre, mezbahalardaki kesimlerde elde edilen kırmızı et miktarı ise koyun, kuzu, kıl keçisi, tiftik keçisi, oğlak, sığır, manda, deve dahil 2000 yılında 382 bin 495 ton, 2001 yılında 260 bin 698 ton, 2002 yılında 300 bin ton. DİE'nin verilerine göre ise 1990'da 506 bin 590 ton olan toplam kırmızı et üretimi, daha sonraki yıllar hızla gerileyerek 1995'te 414 bin 785 bin tona düştü. 1997'de 516 bin 678 ton, 2000'de 491 bin 215 ton, 2001 yılında da 235 bin 683 ton kırmızı et üretildi. Kırmızı et üretiminde sığır ve dananın payı yıllar içinde artarken, koyun, keçi ve mandanın payı azaldı. Halen, kırmızı etin ortalama yüzde 75'i sığır ve dana, yüzde 20'si koyun, yüzde 4'ü keçiden sağlanıyor. DİE'nin rakamları, Tarım ve Köyişleri Baka~|~nlığı'nın kayıtları, tahmini tüketim rakamlarına göre Türkiye'de kayıt dışı kesim rakamlarının oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Kayıt dışı kesim, 1.2milyon tonluk tüketim dikkate alınırsa yüzde 67, 1.4 milyon tonluk dikkate alınırsa yüzde 80'e ulaşıyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100