Bu haber kez okundu.

Kivide de üretim tüketimi karşılayamıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son 20-25 yılda Türkiye’de üretime başlanan en önemli tarımsal ürünün kivi olduğunu bildirerek, “Kivi, ülke koşullarına o kadar iyi uyum sağladı ki üretimde dünya yedinciliğine yükseldik; 7 tonla başlayan üretim, bu yıl 45 bin tona dayanacak” dedi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyada üretilen 3.3 milyon ton kivinin yüzde 54.1’ini Çin’in, yüzde 13.7’sini İtalya’nın, yüzde 11.7’sini Yeni Zelanda’nın, yüzde 6.9’unu Şili’nin, yüzde 5’ini Yunanistan’ın yüzde 1.7’sini Fransa’nın, yüzde 1.3’ünü Türkiye’nin, yüzde 1’inin İran’ın karşıladığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Türkiye’de 1994 yılında 7 tonla başlayan üretim, 2015 yılında 41 bin 640 tona çıktı. Bu yıl yüzde 7.9 artışla 44 bin 943 tona yükseleceği tahmin ediliyor. Kivi meyvesi özellikle çay ve fındığın yetiştirildiği Doğu Karadeniz Bölgesinde yöre çiftçisi için alternatif bir ürün haline gelmiştir."

Üretici mağdur ediliyor

Kivi üretimimizin tüketimi karşılamadığını seslendiren Bayraktar, "Tüketimimizin yaklaşık yüzde 8’ini ithalatla karşılıyoruz. Ülkemizde kivi üretimi yapılmayıp tamamını ithalatla karşılamış olsaydık, 2015 yılında 45 bin 394 ton ithalat karşılığı 35 milyon 19 bin 669 dolar döviz ödeyecektik. 2015 yılında ise 199 bin 834 dolarlık ihracata karşılık 2 milyon 896 bin 75 dolarlık ithalat yapılmıştır. İthalatın yüzde 67.9’u İran’dan yapılmıştır” dedi. Türkiye’de 24 ilde kivi üretimi yapıldığı bilgisini veren Bayraktar, “Kivi üretiminde ilk sırada yer alan ilimiz 18 bin 892 tonla Yalova’dır. Yalova’yı, 6 bin 263 tonla Ordu, 5 bin 126 tonla Rize, 2 bin 715 tonla Samsun, 1880 tonla Giresun ve 1829 tonla Trabzon izlemektedir” dedi.
Bayraktar, iç tüketimimizi karşılayamadığımız kivi de üretim artışı sağlayabilmemiz için üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Kivi meyvesiyle ilgili yaşanan diğer bir sorun da soğuk hava depolarının ve ambalajlama tesislerinin yetersiz oluşudur. Yeterli düzeyde soğuk hava deposunun bulunmamasından dolayı üreticiler hasat ettikleri kiviyi biran evvel satmak zorunda kalmakta ve tüccarda bu durumu avantaja çevirerek düşük fiyattan alım yapmaktadır. En fazla Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan bu sorundan dolayı depolanamayan ürün kısa zamanda tüketilmekte ve bundan sonraki süreçte ise ithalat yoluna gidilmektedir." 
EKONOMİ SERVİSİ
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100