Bu haber kez okundu.

Kivide rekolte şoku
YENİ MESAJ / ORDU - YALOVA

Kivi tarımı yapılan illerimizde hasat başladı. Ordulu üreticiler, 1 Kasım’da hasadına başladıkları kiviyi pazara indirdi. Ordu’da kivilerini toplayan yüzlerce üretici, tonlarca ürününü pazara indirerek il dışından gelen tüccarlara sattı ve sattığı ürünün parasını da peşin aldı. Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, 200 tonun üzerinde ürünün pazara indirildiğini belirterek, “Bu sezon bölgemizdeki üreticilerimizin cebine yaklaşık 12 milyon lira para girmesi bekleniyor. Bu da bölgemize sıcak para girmesi anlamına geliyor. Bu paradan hem üreticilerimiz faydalanacak hem de esnafımız. Onun için biz kivinin üretimini önemsiyoruz. Halen ülkemizde kivi üretiminde ciddi açıklar söz konusu.” Uzunlar, aroma yönünden Türkiye’nin en iyi kivisinin Ordu’da üretildiğini, bu nedenle tüccarların ilk tercihinin Ordu kivisi olduğunu sözlerine ekledi. 

Yalova’da rekolte düşük

Öte yandan yıllık yaklaşık 15 bin kivi rekoltesine sahip Yalova’da hasat dönemi başladı. Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, ilde yaklaşık 4 bin dönüm alanda kivi üretildiğini söyledi. Ülkede kivi üretim miktarının geçen yıl yaklaşık 30 bin ton civarında olduğu bilgisini veren Tunalı, Yalova’da yılda 15 bin tona yakın üretim gerçekleştirildiğini anlattı. Türkiye’de üretilen kivinin yüzde 45’inin Yalova’dan elde edildiğini dile getiren Tunalı, “Bu yıl hasada başladık. Bu sene üründe yüzde 30’luk bir kayıp var fakat ürünün kalitesi çok yüksek. Bu ürün, klimatik bir ürün. Dalından koparıldığı gibi tüketilen bir ürün değil. Bu yüzden depolanıyor ve Mart, Nisan aylarına kadar tüketilebiliyor” dedi.

Tunalı, ülkede kişi başına yıllık kivi tüketim miktarının yaklaşık 800 gram olduğuna ve bunun 60 bin tona karşılık geldiğine işaret ederek, yurt dışında özellikle İran’dan ihracat yapıldığını bildirdi.

Kivi borsası kurulsun

Yalova’da kivi borsası kurulmasını istediklerini belirten Tunalı, şöyle devam etti:  “Kivi, bölgemizde bir sektör oluşturdu. Sadece üreticiler değil, toplayanlar, depolayanlar, ambalaj yapanlar ve tüccarlar bu işten ekmek yiyor. İstanbul’a çok yakın olduğu için burası kivide özellikle lojistik bir merkezdir. Diğer bölgelerde üretilen kiviler de burada depolanmaktadır. Yaklaşık 50 bin ton soğutma kapasiteli, başka ürünler için de kullanılan depolarımız var. Bu tür depolar Karadeniz Bölgesi’nde kurulmadığı için oradan ürünleri alan tüccarlar buraya getirip depoluyor ve buradan paketleyip sevkiyatını yapıyor. Madem bu işlemlerin hepsi burada yapılıyor, bu işin borsasının da burada kurulmasını istiyoruz. Bunun için de çalışmalar yapıyoruz.” Dünyada 40’ncı paralel dışında kivi yetişmediğini aktaran Tunalı, Türkiye’nin ihracat yapabilecek kapasiteye ulaşması gerektiğini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100