Bu haber kez okundu.

Kurbanın her tarafı ülke ekonomisine katkı
Kurban Bayramı'nda kesilen büyük ve küçükbaş hayvanların genellikle et ve derisinden yararlanılırken, atık olarak görülen kemik, kan ve boynuz gibi yan ürünlerin endüstrinin çeşitli kollarına kaynak oluşturduğu açıklandı. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi öğretim görevlisi Figen Çetinkaya, insanların kurban bayramlarında kestikleri hayvanların etine ağırlık verdiklerini, sakatatlar ve diğer yan ürünleri ise atmayı tercih ettiklerini söyledi. Kesim sonrası gıda maddesi olarak tüketilmeyen ve genellikle atılan kısımların, endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılabildiğini vurgulayan Çetinkaya, bu ürünlerin çöpe gitmesinin, aynı zamanda ülke ekonomisine sağlanacak katkıların da boşa harcanması anlamına geldiğini bildirdi. Çetinkaya, hiçbir değerinin olmadığı sanılan hayvan kanlarının başta yem olmak üzere gıda, boya, tutkal ve kağıt sanayisinde değerlendirildiğini anlatarak, kemiklerin ise yem ve tutkal sanayisine önemli bir kaynak oluşturmasının dışında~|~ jelatin, filtre, fotoğraf ve röntgen filmlerinin yapımında kullanıldığını kaydetti. Kurban bayramlarında çöpe giden ürünlerin başında gelen tırnak ve boynuzların da un haline getirilip, yem sanayisi ve yangın söndürücü cihazların yapımında kullanıldığını ifade eden Çetinkaya, boynuzların ayrıca, düğme ve birçok süs eşyasının yapımında değerlendirildiğini belirttti. Çetinkaya, işkembe ve bağırsak içeriklerinden yem, gübre vedoğal gaz sanayiinde, pankreas, tiroit bezi, adrenal bezler ve safradan ilaç sanayiinde yararlanıldığına dikkati çekti.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100