Bu haber kez okundu.

Kuru fasulyeyi bile ithal ediyoruz
İzmir Ticaret Borsası Meclis üyesi Salih Nejat İblar, Türk mutfağının ilk sıralarında geleneksel tat olarak yerini alan kuru fasulyenin ithal edilmesinin, yerli üreticiyi bitirdiğini öne sürdü. İblar 2000 yılında kuru fasulye üretiminin 237 bin tondan 230 bin tona gerilediğini, arzdaki daralmanın fiyatlara yansıdığını söyledi. İblar, kuru fasulye üretiminden para kazanamayan üreticilerin, kuru fasulyeyi terkederek başka tarım ürünlerine yöneldiğini ve ithal ürünlerin pazara hakim olduğunu söyledi.

Kuru fasulye ithalatı artıyor

Üretim olmayınca ithalatın arttığını, ithalatın artmasının da üretimi düşürdüğünü kaydeden İblar, "Geleneksel lezzet olan kuru fasulyenin ithal edilmesi, yerli üreticiyi bitirdi. Son dönemlerde İran`dan barbunya, Kırgızistan`dan ve Çin`den kuru fasulye geliyor. Ayrıca sınır ticareti ile Türkiye`ye giren ürünler kalitesiz ve ucuz oluyor. Bu durum yerli üreticiyi olumsuz etkiliyor. Yerli kuru fasulyenin iç pazardaki satış payı yüzde25`ler düzeyine indi. Sade~|~ce fasulye işiyle uğraşan çok sayıda firma kapısına kilit vurdu. 1996 yılına kadar olan kuru fasulye ihracatımız artık kalmadı. Bir tarım ülkesi olduğumuz düşünülürse, bu durum çok acı bir tabloyu yansıtıyor. İhracat kalmadığı gibi barbunya, bakla, nohut, pirinç ve buğdayın büyük bölümünü de ithal ediyoruz" dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100