Bu haber kez okundu.

Milano EXPO sona erdi

Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu’nda 7 yıl önce yapılan oylamada İzmir’i geçerek EXPO’yu düzenleme hakkını kazanan Milano, EXPO 2015 ev sahipliğini tamamladı. Kapılarını 1 Mayıs’ta açan EXPO 2015, dün yapılan kapanış töreni ve havai fişek gösterileriyle son buldu. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, EXPO alanındaki açık hava tiyatrosunda düzenlenen kapanış töreninde, “Milano ve İtalya tarafından tabiat anamız ile daha iyi olmasını istediğimiz insanlığa yönelik, geleceğimizle köprü kurmak için projelendirilerek bütün dünyaya sunulan bu verimli yürüyüşü sonuçlandırmak, benim için onurdur” dedi.

Milano EXPO’nun İtalya için büyük fırsat olduğunu dile getiren Mattarella, ülkenin birlik içinde bu projeyi gerçekleştirme mücadelesini kazandığını söyledi. Mattarella, alanda kalacak tek unsur olarak belirlenen fuarın simgesi “Hayat Ağacı”nın, kendilerine Milano EXPO 2015 mirası olduğunu belirtti. EXPO Milano Yüksek Komiseri Giuseppe Sala da yaratıcılık, misafirperverlik ve organizasyonlarıyla dünyayı fethettiklerini dile getirdi. Sala, 184 gün boyunca 60 devlet ve hükümet başkanı, 200 bakan ile 20 milyonu aşkın ziyaretçiyi konuk ettiklerini bildirdi. 

Türk pavyonuna 5 milyon ziyaretçi

EXPO 2015’te, 4 bin 170 metrekareyle beşinci büyük alana sahip Türkiye, “Geleceğin Gıdası İçin Tarihin İrdelenmesi” alt mesajıyla temsilini gerçekleştirdi. Mevlana’nın “gel” deyişinden yola çıkarak, çoğu ülkenin aksine fuar alanını daha açık şekilde tasarlayan Türkiye pavyonu, kolay ziyaret edilebilir olması nedeniyle 184 gün boyunca büyük ilgi gördü. Türk pavyonun yapımı ve işletimini üstlenen “dDf” şirketinden yapılan açıklamada, 5 milyon kişinin Türkiye pavyonunu ziyaret ettiği kaydetti. Türk pavyonun büyük ilgi toplamasındaki en önemli faktörlerden biri de Türk mutfağı oldu. Fuarı ziyarete gelenler, tarihte tarım faaliyetlerinin ilk görüldüğü yerlerden Anadolu topraklarının özelliklerini keşfetmenin yanı sıra Türk mutfağının öne çıkan lezzetlerini tatma fırsatını buldu.

Pavyonda yemeklerin yapımından sorumlu aşçılardan Hatip Usta, yaptığı açıklamada, konuklarının EXPO boyunca daha çok sulu yemekleri tercih ettiğini belirterek, “İtalyanlar yeniliğe açıklar, seviyorlar Türk yemeklerini. Farklı bir şey gördüklerinde ilgi gösteriyorlar” dedi. Türk pavyonuna 5 bin parçalık fincan koleksiyonlarının bir bölümüyle destek veren Nihal-Murat Bursa çifti de ziyaretçilere koleksiyonları ve Türk kahvesinin özelliklerine ilişkin bilgi verdi. Milano’daki organizasyonun ardından, gözler tematik EXPO’lara çevrilecek. Bu kapsamda sıradaki fuar, gelecek yıl Antalya’da yapılacak Botanik EXPO’su. Bunu 2017’de Kazakistan’ın ev sahipliğini gerçekleştireceği Enerji EXPO’su izleyecek. Büyük EXPO ise 2020’de Dubai’de düzenlenecek. AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100