Bu haber kez okundu.

Organik gıdaya talep artıyor
Türkiye’deki üretim miktarlarına baktığımızda organiğe geçiş süreci ürünleri dahil 2002’de 310 bin olan toplam üretim, 2014’te 1 milyon 642 bin tona çıktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre 2002’de organik üretim yapan çiftçi sayısı 12 bin 428 iken bugün 70 bini aşmış durumda. 2014’te 79 milyon dolarlık organik ürün ihraç edildi. Ürün çeşitliliği de 2013 verilerine göre 213’e yükseldi. Organik ürünlere yönelik ilgi pazarlara da yansıyor. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2006 Haziran’ında İstanbul’da, Şişli  Feriköy ile başlatılan Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar projesi, megakentte Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Zeytinburnu, Kartal; Kayseri’de Kocasinan ve Talas’ı kapsama alanına aldı. Dünyada ise 2014 yılında Almanya’da organik pazarı yüzde 4.8 oranında büyüdü. 2014 yılında ABD’deki organik pazar yüzde 11 artışla, 35.9 milyar dolar değerine ulaştı. Danimarka’da satın alınan her dördüncü havuç ve her dördüncü litre süt organik. 2014 yılında İsveç organik pazarı yüzde 5.6’lık bir pazar payına erişti. En fazla talep meyve ve sebze ürün grubunda oldu. 
YALÇIN ERKOL/İSTANBUL
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100