Bu haber kez okundu.

Sebze tüketiminde alarm
Türkiye'de kişi başına sebze tüketimi, vatandaşın parasızlığı nedeniyle
önceki döneme göre 10 kilogram düştü. Kişi başına 2009/2010 döneminde domates, kavun-karpuz, biber, hıyar tüketimimizde de ilginç rakamlar oluştu ~|~

Türkiye'de 2009/2010 döneminde sebze üretimi, bir önceki döneme göre 282 bin 452 ton azalarak 24 milyon 847 bin 679 tona geriledi. Kişi başına sebze tüketimi, önceki döneme göre 10 kilo düşerken, Türkiye'nin sebzede yeterlilik derecesi 1 puan artarak 107.95'e çıktı. Toplam 2.9 milyon ton sebze ise üretim ve tüketim aşamasında heba oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009/2010 dönemi bitkisel üretim denge tablolarını açıkladı. Buna göre, Türkiye'de, 2008/2009 döneminde 25 milyon 130,1 bin ton olan sebze üretimi, 2009/2010 döneminde 24 milyon 847 bin 679 bin tona geriledi. Üretimin 707 bin 312 tonu üretim aşamasında heba oldu. Kişi başına tüketim 287.37 kilodan 277.37 kiloya gerilerken, sebzede yeterlilik derecesi yüzde 106.91'den yüzde 107.95'e çıktı. Bir önceki döneme göre, 2009/2010 döneminde, sebze ithalatı, ihracatı artarken, heba olan, tüketime sunulamayan sebze miktarı azaldı.
Verilere göre, önceki döneme göre, 2009/2010 döneminde, sebze ithalatı, 47 bin 117 tondan 57 bin 713 tona, ihracatı 1 milyon 631.8 bin tondan 1 milyon 834.8 bin tona çıktı. Toplam sebze arzının büyük bir kısmı yurt içinde tüketilirken, sadece yüzde 7.38'lik bölümü ihraç edildi. Söz konusu dönemde, toplam 1.8 milyon ton sebze ihracatının 812 bin tonu AB'ye yapılırken, 57 bin 713 ton sebze ithalatının 12 bin 949 tonu AB'den gerçekleştirildi.

Bezelye üretimi yetersiz
TÜİK verilerine göre, Türkiye'de sebzede yeterlilik oranı ortalama 107.95 iken, domateste bu oran yüzde 113.81'e çıkıyor. Yeterlilik oranı, bezelyede yüzde 84.74'e, kuru sarımakta yüzde 98.78'e düşüyor. Verilere göre, 2009/2010 döneminde, kişi başına 113.01 kilo domates, 20.19 kilo biber, 18.99 kilo hıyar, 45.03 kilo karpuz, 20.12 kilo kavun tüketilirken, kişi başına bamya tüketimi 0.47 kiloda (470 gr), bakla tüketimi 0.54 kiloda (540 gram) kaldı.

Yine de domates ithal edilmiş
Kendi kendine yeterlilik düzeyi yüzde 100'ün üzerinde görünmesine karşın, söz konusu dönemde, 10 bin 240 ton domates, 3 bin 358 ton karpuz, 6 bin 87 ton patlıcan ithalatı göründü. Bezelyede yeterlilik oranı yüzde 84.7 düzeyinde olduğu için, bu dönemde 19 bin 586 ton bezelye, yeterlilik oranı yüzde  98.78 olduğu için bin 544 ton sarımsak ithal edildi. Üretim yeterli olmasına rağmen, 67 ton ıspanak, 834 ton marul ve 38 ton lahana ithalatı dikkati çekti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100