20 Nisan 2014 Pazar 00:01
983 Okunma
Su ürünlerinde iç tüketim az
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013-2014 av sezonunda da avcılıktan elde edilen üretimin önemli bir bölümünü hamsi, mezgit, çaça ve istavrit gibi göçmen balıklar oluşturduğunu bildirerek, “Balıkçılıkta bu sezonun önceki iki sezona göre daha iyi geçmiş olması üreticilerimiz açısından olumlu bir gelişmedir” dedi. Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, tüm denizlerde 15 Nisan 2013 tarihinden itibaren trol ve gırgır ağları ile avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağı başladığını, balık üreme dönemi göz önüne alınarak uygulanan av yasağının 1 Eylül 2014’e kadar süreceğini hatırlattı. 15 Nisan’dan itibaren, isteyen balıkçıların karasuların bitişiğindeki uluslararası sularda ve su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı yapabileceğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: “Trol ve gırgır ile balık avcılığının dört buçuk aylık yasak dönemine girmesi nedeniyle balıkçı tezgahlarında daha çok kültür balıkçılığı yöntemiyle üretilen çipura, levrek ve alabalığın yanı sıra ithal edilen kalkan, barbunya, lahoz, orfoz gibi balıkları görmek mümkün olacak. 2013-2014 av sezonunda da avcılıktan elde edilen üretimimizin önemli bölümünü hamsi, palamut, istavrit ve çaça gibi göçmen balık türleri oluşturdu. Balıkçılıkta bu sezonun önceki iki sezona göre daha iyi geçmiş olması üreticilerimiz açısından olumlu bir gelişmedir.”

Balık tüketimi çok geride
Türkiye’de kişi başına su ürünleri tüketiminin AB ülkelerindeki tüketimin 3’te 1’i kadar olduğunu söyleyen Bayraktar, “2002 yılında 466 bin 289 ton, kişi başına 6.7 kilogram olan tüketim, 2012 yılında 532 bin 346 ton ve 7.1 kilograma çıktı. Kişi başına düşen su ürünleri tüketim miktarının dünya ortalamasının 17.3 kilogram, Avrupa Birliği ortalamasının 23 kilogram iken ülkemizde yaklaşık 7.1 kilogramdır. Dünya ortalamasında 
tüketime ulaşmak için yaklaşık 2 kat, Avrupa Birliği ülkelerinin tüketimini yakalamak için ise 3 kat daha arttırmamız gerekiyor. Su ürünlerinin hem ekonomik değeri hem de insan sağlığı yönünden önemi göz önüne alındığında tüketimin de artabilmesi için balık üretimimizi artırmamız gerektiği açıktır” diye konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100