Tat Gıda'dan farkındalık projesi
Koç Topluluğu şirketlerinden Tat Gıda, gıda güvenliği alanında önemli bir kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi
05.08.2015 00:00:00
Koç Topluluğu şirketlerinden Tat Gıda, gıda güvenliği alanında önemli bir kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Danışmanlığını İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu'nun yürüttüğü 'Farkındayım' adlı proje ile toplum sağlığını direkt etkileyen gıda güvenliği konusunda başta ev kadınları olmak üzere yetişkinler için eğitimler düzenleniyor. Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, gıda güvenliğinin sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken en temel konu olduğunu söyledi. Boyacıoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi: "Gıda güvenliğiyle ilgili toplumumuzda maalesef doğru bilinen çok fazla yanlış var. Eğitim durumu da bunu değiştirmiyor. Örneğin hemen hemen tüm katılımcılarımız çiğ eti (kırmızı et, tavuk ve balık gibi) yıkadıklarını söylüyor. Oysaki hayvansal kaynaklı olan bu gıdalarda hastalık yapıcı etmenler doğal olarak bulunabileceği için yıkama ile bunların uzaklaştırılması mümkün olmadığı gibi, yıkanan ortama da bulaşmasına neden oluyor. Gıdadaki bu mikroorganizmaları öldürmenin yolu doğru sıcaklık ve sürede pişirme yapılmasıdır." Boyacıoğlu'na göre gıda güvenliği ile ilişkili en tehlikeli hatalar şunlar: Bir gıdanın bozulup bozulmadığını anlamak için tadarak kontrol etmek; pişmiş bir eti çiğ et için kullanılmış bir tabağa geri koymak; donuk eti mutfak bankosunda çözündürmek; et, tavuk ve balığı pişirmeden önce yıkamak; sıcak gıdayı buzdolabına koymadan önce soğuması için saatlerce dışarıda bırakmak; kek, kurabiye veya yumurtalı bir puding hamurunu çiğ iken tatmak; et ve balığı oda sıcaklığında marine etmek; et, tavuk, balık ve yumurtayı yetersiz pişirmek... EKONOMİ SERVİSİ