Trabzon Tereyağı ile ilgili olarak bir açıklama yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Öztürk, Trabzon'da süt sığırcılığına yeni neslin ilgi göstermediğini ve bölgedeki birçok fabrikanın süt ihtiyaçlarını başka illerden karşılamaya başladığını söyledi. Tereyağının hammaddesinin süt olduğunu kaydeden Öztürk, "Süt üretiminin yetersizliği tehlike sınırlarına yaklaştı. Kırsal alanda aile sütçülüğünü devam ettiren yaşlı kuşak son sütçüleri oluşturuyor. Bu kesimin ürettiği tereyağının büyük çoğunluğu da pazara inmeden aile içinde tüketiliyor. Gerek süt, gerekse tereyağı ve diğer ürünler çok sınırlı miktarda üretimi yapılır hale geldi. Asıl tehlikeyi ise yeni kuşağın, anne-babalarının sabırla ve özenle uğraştıkları süt sığırcılığına ilgi göstermemesi oluşturuyor. Eski kuşak aradan çıkınca, yeni kuşak sütçülükten tamamen kopmuş olacak. Bugün bölgede kurulan fabrikalar süt temininde büyük zorluklar yaşıyor. Bir çoğu çareyi dış bölgelere yönelerek ihtiyaçlarını karşılamaya yöneldi. Verimli ve bereketli Trabzon yaylaları besicilik ve sütçülük için büyük potansiyel oluşturmasına rağmen sektör adeta kıskaça girdi. Yeni dönem ailelerin tercih etmediği besicilik ve sütçülük için bölgede profesyonel yapılanmalar da yok" dedi.
Trabzon Tereyağı'nın taklitlerinin piyasada alınıp satılmaya başladığını ifade eden Öztürk, "Trabzon tereyağı adı altında Türkiye'de satılan miktarın bölgede üretilmesinin mümkün olmadığı ortada. Orijinal Trabzon Tereyağı'nın ekonomik bir değeri bulunuyor. Değerinin altında piyasada satılıyor. Tereyağı, Trabzon'un ismini duyuran bir ürün. Bu ürünün üretiminin devam etmesi için profesyonel sütçülüğe geçişin sağlanması şart. Yöre halkının bu konuda biliçlendirilmesi gerekir. Eski gelenek ve göreneklere göre kırsal alanda aile içi dar kalıplarda kalan besicilik ve sütçülük artık yok olmaya yüz tuttu. Trabzon Tereyağı'nın imajının korunması için biran önce süt sektöründe iyileştirmeye gidilmesi gerekiyor. Hammadde temini başta olmak üzere pazarlama, stoklama, ambalajlama ve marka konularında Trabzon'un tanıtımında büyük rolü olan Trabzon Tereyağı'nın yanında yoğurt, kaşar peyniri, yayla peyniri kapsamında çalışmalar yürütülmeli" diye konuştu.