Bu haber kez okundu.

Türkiye piliç üretiminde 9. sırada

YENİ MESAJ / İSTANBUL

Türkiye’nin en büyük piliç eti üreticilerinden Şenpiliç’in 35. yılı ile ilgili bilgi vermek üzere Şenpiliç Kurucusu ve Onursal Başkanı Haşim Gürdamar ve Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ’ın katılımıyla İstanbul\'da basın toplantısı düzenlendi.

1978 yılında bir broiler (yetiştirme) çiftliği ile faaliyetlerine başlayan Şenpiliç bugün; 24 damızlık çiftlik, 2 kuluçkahane, 880 yetiştirme çiftliği, 2 yem fabrikası, biri aktif diğeri 2014 yılında faaliyete geçecek 2 kesimhanesi, 17 bölge müdürlüğü ve 60 bayisi ile \'Türkiye’nin en büyük piliç eti üreticisi\' konumunda. Türkiye’nin en büyük ilk 100 sanayi kuruluşundan biri olan ve toplam 7 bin kişiye istihdam oluşturan Şenpiliç, yılda 210 bin ton piliç eti üretim kapasitesine sahip. Şirketin 2014 yılında faaliyete geçecek Ali Fuat Paşa fabrikası ile üretim kapasitesini 320 bin tona yükselecek. Şenpiliç 2012 yılında 33 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatını 5 yıl içinde 150 milyon dolara yükseltmeyi hedefliyor.

1978 yılında kuruldu

Şenpiliç’in Kurucusu ve Onursal Başkanı 81 yaşındaki Haşim Gürdamar, 1978 yılında enerjisini ve yüreğini koyarak kurduğu Şenpiliç’in sektöre yetiştirici olarak girdiğini, 1980’li yıllarda damızlık ve kuluçkahane yatırımlarıyla planlı ve istikrarlı bir şekilde büyüdüklerini belirtti. Stratejik olarak sürekli büyüme ve akıllı entegrasyon ile gelişmeyi hedeflediklerini, yatırımlarını maliyet avantajı yaratacak alanlara odaklanarak planladıklarını söyledi. Adapazarı Söğütlü fabrikasında günde 400 bin piliç kesildiğini belirten Gürdamar, “Bu çok basit gibi görünen işin ardında çok büyük bir entegrasyon var. Buğdayı, mısırı alıyoruz ve et satıyoruz. Tüm kademelerdeki üretimi biz yapıyoruz” dedi. Her gün en az 400 araç Şenpiliç\'e çalıştığını ifade eden Gürdamar, \"Tavukçuluk sanayinin bugünlere gelmesinde devletin verdiği teşvikler başlıca etkendir. Şu anda ihracat hariç devlet teşvik vermiyor\" dedi.

Kişi başına tüketim 19 kilo

Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ dünyada ve Türkiye’de piliç eti üretimi ve tüketimi ile bilgiler verdi. Sektörün dünyada ve Türkiye’de büyümekte olduğunu, özellikle Türkiye’deki büyümenin dünya ortalamasının 3 katı olduğunu belirtti. Üstündağ, “Türkiye’de ailelerin yüzde 98’inin evine piliç eti giriyor ve haftada 2 kez piliç eti yeniyor. Türkiye’de sektörün gelişimine paralel olarak 10 yılda kişi başı piliç eti tüketimi 11 kilogramdan 19 kiloya yükseldi” dedi. Türkiye\'de 1990 - 2012 yılları arasında piliç eti sektörünün 10 kat büyüdüğünü ifade eden Üstündağ, sektöre dair şu rakamları verdi: \"Dünya piliç üretimi 2007 - 2011 yılları arasında yüzde 15 büyürken, aynı süreçte Türkiye\'deki büyüme yüzde 54 oldu. Türkiye, 2012 yılında gerçekleşen 1.7 milyon ton üretimle dünyada 9. sıraya yerleşti. Sektör olarak bu rakamın 2025 yılında 3 milyon tonu aşacağını düşünüyoruz. Geçen yıl piliç ihracatı 570 milyon dolara ulaştı. Şu anda İran, Irak, Libya ve Türk Cumhuriyetlerine ihracat yapılıyor. Yakında ise Avrupa Birliği ile Suudi Arabistan’a ihracat başlayacak.”     

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.