06 Kasım 2017 Pazartesi 17:13
85 Okunma
Zeytinimiz var ihracatımız yok

SELİM AYANOĞLU/İSTANBUL
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytin üretiminin ilk kez 2 milyon tonu aşacağını bildirerek, “tahminlere göre 2.1 milyon tonu bulacak zeytin üretimi iyi değerlendirmeli, başta zeytinyağı olmak üzere zeytin ve zeytin ürünleri ihracatına önem verilmeli” dedi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, zeytinde başlayan hasat ile birlikte 2017/2018 zeytin ve zeytinyağı sezonunun açıldığını belirtti. Yağlık ve sofralık olarak değerlendirilen zeytinin, dünyada sınırlı bir alanda yetiştirildiğini, bundan dolayı üretildiği bölgelere zenginlik kattığını vurgulayan Bayraktar, zeytin yetiştiriciliği yapılan alanın yaklaşık yüzde 98’i ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasındaki ülkelerde olduğuna dikkati çekti.

Dünyada zeytinliklerin dörtte birinin İspanya’da olduğunu, Türkiye’nin yüzde 9.3 payla İspanya, Tunus, İtalya ve Yunanistan’ın ardından 5. sırada bulunduğunu Bayraktar, “zeytin üretimi yıllara göre büyük dalgalanmalar göstermektedir. Dünyada 15 ille 22 milyon ton arasında değişen zeytin üretiminin üçte birini İspanya yaparken, Türkiye ortalama yüzde 9-10’luk payıyla İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın ardından 4. sırada gelmektedir. İspanya’nın ağırlığının yüzde 40’ları aştığı ve yıllara göre, 2.4-3.2 milyon ton arasında değişen dünya zeytinyağı üretiminde ise yüzde 5-6’lık payıyla İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus ve Suriye’nin ardından 6. sırayı almaktadır” dedi.
 
İhracat yetersiz
 
Zeytin alanlarında beşinci, zeytin üretiminde dördüncü, zeytinyağı üretiminde altıncı sırada olan Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatının yetersiz kaldığına dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Sadece zeytinyağı ihracatından İspanya 3, İtalya 1.6 milyar dolar kazanırken zeytinin anavatanı olan Türkiye, zeytin ve zeytinyağında 190 milyon doların çok daha üzerinde ihracat yapmalıdır. Günümüzde 0.4 litre olan dünyada kişi başına zeytinyağı tüketimi, sağlık açısından taşıdığı önem anlaşıldıkça çok daha fazla artacaktır." Zeytinyağında iç tüketimin de artırılması gerektiğini söyleyen TZOB Başkanı Bayraktar, "Yunanistan’ın 13.3, İspanya’nın 10.5, İtalya’nın 9.7, Tunus ve Lübnan’ın 8 litre kişi başına tüketimi varken, bizim tüketimimizin 1.2 litrede kalması doğru değildir" dedi.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100