Bu haber kez okundu.

AB, pazarını Türkiye’ye açmıyor

RECEP BAHAR / İSTANBUL

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun ile Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kanatlı (tavuk ve yumurta) Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin Aydemir, sektöre ilişkin verileri ve sorunları kamuoyu ile paylaştı. Sagun, su ürünleri sektöründe katma değerinin yüzde 100’ünün Türkiye’de kadığına ve ithalat yapılmadığına işaret ederek, “Avrupa Birliği önümüze birçok engel koyuyor. Buna rağmen Yunanistan ve İtalya’yı koltuğundan indirip Avrupa’da birinci olmak istiyoruz. Sektörün canla başla mücadele eden neferleriyiz” dedi. 
KTG Başkanı Şahin Aydemir ise ‘tavuk ve yumurta sektörünü şehir efsanelerine kurban etmeyelim’ diyerek, şu bilgileri verdi: “Sektörde 600 bin kişi istihdam ediliyor. Toplam büyüklük ise 6 milyar dolar... Fason üretim yapılarak çiftçiyi köyünden göç ettirmeden faaliyet gösteriyoruz. Dünyada en sağlıklı tavuk eti ve yumurtasını üretiyoruz. Dünyanın en pahalı tavuk eti ile yumurtasını da biz satıyoruz. Brezilya ve Arjantin’in maliyetleri oldukça düşük, buna rağmen Ortadoğu ülkeleri kaliteli ve taze olduğu için Türk ürünlerini tercih ediyor” şeklinde konuştu. 

AB, Türk ürünlerine geçit vermiyor

Aydemir, Avrupa Birliği ülkelerine 2004’ten bu yana ihracat yapmak için yoğun faaliyet göstermelerine rağmen ihracat izni konusunda başarıya ulaşamadıklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Oysa Türkiye’de kanatlı sektörünün teknolojik açıdan ulaştığı nokta, bugün gelişmiş Avrupa ülkelerinin birçöğundan daha modern üretim imkânları sunuyor. Bu nedenle AB’ye ihracat alanında başarıya ulaşmamız için önce siyasi nedenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Henüz AB üyesi ülkelerde dahi benimsenemeyen izlenebilirlik kuralları ülkemizde eksiksiz olarak uygulanmaktadır” dedi.  

Türk tavuğunun en büyük müşterisi Irak

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, su ürünleri yetiştiriciliğinde Akdeniz ülkeleri arasında 188 bin 790 ton ile İspanya ve İtalya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Yıllık kanatlı et üretimi ise 2013 yılında 1 milyon 920 bin tona ulaştı. Geçen yıl Türkiye’de 16 milyon 700 bin yumurta üretildi. Deniz ve kanatlı ürünler ihracatı geçen yıl yaklaşık 2 milyar dolar (610 milyon doları kümes hayvanları etleri, 564 milyon doları su ürünleri, 406 milyon doları yumurta, 245 milyon doları süt ürünleri ve 12 milyon doları bal) ihracatı erçekleşti. Sektör 2023 ihracat hedefini 5 milyar dolar olarak revize etti. kanatlı et sektörünün en önemli pazarı ise Irak... 
Geçen yıl Türkiye’den yapılan tavuk eti ihracatının yüzde 70’ı Irak’a yapıldı. Irak’ı diğer Ortadoğu ülkeleri izliyor. Sektör, Japonya ve Çin’e de ihracat yapabilmek için  çalışmalarını sürdürüyor. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100