Bu haber kez okundu.

Arı ölümlerinin nedeni kimyasal ilaçlar
Dünya genelinde görülen ve insanlığın geleceği açısından ciddi tehdit oluşturduğu belirtilen arı ölümleri, Türkiye'de yapılacak zirvede tartışılacak. Arı ölümlerinin tarım ilaçlarının yoğun kullanımından kaynaklanabileceği belirtiliyor ~|~

Dünya genelinde arı sağlığı konusunda çalışan bilimadamlarının biraraya getirdiği Arı Ölümlerini Araştırma Grubu'nun (COLOSS?Prevention of Honey Bee Colony Losses) 6. zirvesi, 5?6 Eylül günlerinde Ankara'da, Hacettepe Üniversitesi'nde yapılacak. Arı ölümleri hakkındaki araştırmaların tartışıldığı ve yeni araştırmalara yön verilen zirve toplantısına, 39 ülkeden 81 bilim adamı katılacak. Toplantıya, AB, ABD, şili, Çin, Güney Afrika, Arjantin, İran ve Tayland'dan da bilimadamları gelecek. Organizasyon Komitesi Başkanı, Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (HARÜM) Müdür Yardımcısı  Dr. Aslı Özkırım'ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, 2006 yılından beri sessiz şekilde ilerleyen arı ölümleri, bu yıl da yüksek oranlarda görüldü. Bu yılın arıcılık için yeni bir 'kırmızı alarm yılı' olduğunu vurgulayan Dr. Özkırım, bu nedenle 5?6 Eylül'de düzenlenecek toplantının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Acil durum!

Son yıllarda meydana gelen arı ölümlerinin hem Türkiye'de hem dünyada kamuoyunun dikkatini çektiğini, bal üretimi yanında çiçeklerdeki döllenmeyi sağlayarak meyve ve sebze oluşumunda verimi yüzde 80 artırması nedeniyle önemli olan arıların toplu ölümünün bir nevi 'acil durum' halini aldığını belirten Dr. Özkırımlı, Türkiye'nin arıcılık konusunda yaklaşık 5 milyon arı kolonisi ile Çin'den sonra dünyada 2. sırada bulunduğunun altını çizdi.

İlaçlar arıların radarını bozuyor

Bu arada, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, Trakya bölgesinde ayçiçeği yetiştiricilerinin tohumda kullandıkları bir ilacın arıların yön bulma duygularını kaybetmesine, radar sisteminin bozulmasına neden olduğunu ve bu nedenle bu tarlalardan hiç bir şekilde bal alamadıkları söyledi. Yılmaz, TAB bünyesindeki 79 il birliğine 46 bin 387 üreticinin üye olduğunu, sahip olunan 4 milyon 870 bin kovanda, geçen yıl yaklaşık 83 bin ton bal üretildiğini, bu yıl ise bazı bölgelerde yaşanan kuraklık nedeniyle üretimin 80 bin ton düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini bunun Türkiye'nin üretimini karşılamaya yeterli olduğunu söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100