Bu haber kez okundu.

Balığı sadece seyrediyoruz

Türk halkı, 3 tarafımız denizlerle kuşatılmış olmasına rağmen ekonomik ve balıkçılık politikaları nedeniyle balığı sadece seyrediyor. Kişi başına balık tüketimi aponya'da 85, Almanya'da 45, Yunanistan'da 30 kilo iken Türkiye'de sadece 6.5 kilo.Balık avı yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesinin ardından, balıkçılar denizlere açılıyor.

~|~

 İstatistiklere göre, Türkiye'de avlanan balık miktarının yaklaşık yüzde 80'i Karadeniz'den elde ediliyor. Geri kalanı ise başta Marmara olmak üzere Ege ve Akdeniz'den sağlanıyor.

Balık arzı yetersiz
Karadeniz'de 1 Mayıs'ta başlayan ve 1 Eylül'de sona eren av yasağıile balıkçılar yeni sezonun heyecanını yaşarken, ilk günlerde Samsun, Sinop ve Ordu'da avlanan balık miktarı arzu edilenin altında kaldı.
Trol yasağının 1 Ekim'de sona erecek olması nedeniyle gırgır, kıyı uzatma ve sürtme ağları ile avlanan palamut, kalkan, lüfer, istavrit ve mezgit yeniden balıkçı tezgahlarında görülmeye başladı.
Samsun Balık Hali'nde palamutların çifti ağırlığına göre 2.5 YTL ile 7 YTL arasında alıcı buluyor. İstavritin kasası (yaklaşık 20 kilogram) 25?30 YTL, lüferin tanesi 8?10 YTL, kalkan balığının kilosu ise 25 YTL dolayında satılıyor.
Samsun Balıkçılar Odası Başkanı Rasim Kademoğlu, hem trol yasağı, hem de hava koşulları nedeniyle istenilen düzeyde balık arzı olmamasının fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirterek, buna rağmen sezonun bereketli geçeceğini umut ettiklerini bildirdi.
Doğu Akdeniz'de 15 Eylül'de açılıyor
Doğu Akdeniz'de ise balıkçılar, 15 Eylül'de başlayacak yeni sezon balık avı için hazırlıklarını sürdürüyorlar. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Cahit Göktepeli ise açıklamasında, geçen sezon kötü hava koşulları nedeniyle, vatandaşlaraucuz balık sunamadıklarını hatırlatarak, "Vatandaşlara bu sezon ucuz balık yedirmeyi arzuluyoruz" dedi.
Göktepeli, hedeflerinin, sezon boyunca bin ton balık yakalamak olduğunu belirterek, "Hükümetin uyguladığı ÖTV'siz mazot desteğiyle balıkçılar çok daha iyi avlanma imkanına kavuştular. Ucuz mazot, vatandaşa yansıyacak. 1 YTL ile 10 YTL arasında vatandaşlarımıza balıksatmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Balık tüketimi az
Ege Gırgırcılar Derneği Başkanı Osman Kurt, yeni av sezonunun 1 Mayıs 2006 tarihine kadar süreceğini İzmir'de bulunan 60 teknenin İzmir, Edremit, Güllük körfezleri, Bozcaada, SAROS ve askeri yasak bölgeler dışında avlandıklarını söyledi. Türkiye'de yeterli balık tüketimi olmadığını vurgulayan Kurt,  tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
Kurt, "Halka doğal besin kaynağı balığın mutlaka anlatılması gerekir. Biz balık yemiyoruz. Türkiye'de kişi başına 6.5 kilogram balık düşüyor, bu rakam Japonya'da 85, Almanya'da 45, İtalya'da 35, komşumuz Yunanistan'da bile 30 kilogram civarında. Bu rakamı artırmamız gerekir. "

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100