14 Haziran 2011 Salı 00:00
3751 Okunma
Bu şirket 234 yıldır yaşıyor
Türkiye'nin en eski firmalarından ve dünyanın da en eski 100 markasından biri olan Hacı Bekir Lokum ve Şekerli Mamuller Sanayii A.Ş'nin yönetiminde 4. ve 5. nesil bulunuyor ~|~ Kastamonu'nun Araç ilçesinden İstanbul'a gelerek 1777 yılında Bahçekapı'da açtığı küçük şekerci dükkanında, lokum ve akide gibi şekerlemeleri imal edip satmaya başlayan şekerci Bekir Efendi'nin şirketi, bugün iki asrı aşan bir maziye sahip. Şirketin temellerinin atıldığı Bahçekapı'daki dükkan 234 yıldır müşterilerine hizmet verirken, 1873'de gidilen ilk fuarın (Viyana) ardından oluşturulan şirket logosu ise 138 yıllık. Padişah II. Mahmut tarafından saraya "şekerci başı" olarak atanan Hacı Bekir'in şirketinin başında şu anda 4. kuşaktan Doğan Şahin bulunuyor. Ailenin 5. kuşağını ise kızları Hande Celalyan ve Yelken Federasyonu Başkanlığı görevini de yürüten Nazlı İmre temsil ediyor. Hacı Bekir Lokum ve Şekerli Mamuller Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Celalyan, büyük dedesi Bekir Efendi'nin okumak amacıyla geldiği İstanbul'da iş yeri açma olanağının kendisine daha cazip gelmesi dolayısıyla Bahçekapı'daki dükkanlarında faaliyete başladığını, beraberindeki gençlerle alt katta şekerleme üretimi yapıp, üst katta uyuduklarını belirterek, Bahçekapı'daki dükkanın bugün hala faaliyette olduğunu anlattı. Celalyan, 500 yıllık tarif olan lokumun unla yapılıp, rafine şeker olmadığı için bal ve pekmezle tatlandırıldığını, Almanya'da nişastanın bulunmasıyla unun yerini nişastanın aldığını, rafine şekerinin kullanılmasıyla bugünkü tat ve lezzetteki lokumun üretildiğini ve akide şekerinin aroma, renklendirici ve kuru meyve ilavesiyle şekillendirilmesi sonucu bugünkü halini aldığını, bu yenilikleri getiren Hacı Bekir'in 234 yıl önce oluşturulan kalite standardını sürdürmesi, "agresif" bir büyüme politikası izlememesi ve aile üyelerinin az sayıda olması nedeniyle parçalanmayan şirketin bugünlere gelmesinde etkili olduğunu söyledi. Celalyan, 1894 doğumlu dedesine sünnet hediyesi olarak verilen Pendik'teki 6.5 dönüm arazinin içinde 4 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Hacı Bekir fabrikasının normal mesaideki günlük kapasitesinin lokumda 2.5 ton, akide şekerinde 800 kilo, ezmelerde 500 kilo, helvada 2 ton, diğer ürünler ile çikolata ve reçelde 500 kilo - 1 ton olmak üzere ortalama 5.5-6 ton olduğunu bildirdi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100