Bu haber kez okundu.

Buğday ve mısır stratejik ürün oldu
Dünyada buğday ve mısır tüketiminin sürekli artması, bu iki ürünü 'stratejik' konuma yükseltti ~|~

Uluslararası Hububat Konseyi (IGC), biyolojik yakıt yapımı nedeniyle mısır tüketiminin geçen yıldan 35 milyon ton fazla olarak 761 milyon ton düzeyinde, yemlikte mısır arzındaki sorun yüzünden de buğday tüketiminin geçen yıldan 14 milyon ton yüksek, 624 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceğini öngördü.

IGC, 24 Mayıs 2007 tarihli son raporunda, Temmuz 2007/Haziran 2008 dönemi dünya buğday üretimini, 2006/07'den 28 milyon ton yüksek olarak 621 milyon ton düzeyinde açıkladı.
2006/07 sezonunda 610 milyon ton düzeyde gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya buğday tüketiminin ise Temmuz 2007/Haziran 2008 sezonunda, geçen yıldan ise 14 milyon ton yüksek 624 milyon ton düzeyde gerçekleşeceğini öngören IGC, tüketimdeki bu artışın, mısır arzının kısıtlı olmasının devam etmesinden kaynaklanacağını belirtti.
Konsey, dünya dönem sonu buğday stoklarının 2007/08 dönemi sonunda, 1981'den bugüne kadarki en düşük düzey olarak, 115 milyon ton dolayında gerçekleşmesini bekliyor.

Mısırda tüketim artacak
IGC, aynı raporunda, dünya mısır üretiminin Temmuz 2007/Haziran 2008 sezonunda, geçen yıldan 55 milyon ton yüksek olarak rekor seviyede 751 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceğini öngördü.
Konsey, 2006/07 sezonunda 726 milyon ton olarak gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya mısır tüketiminin ise geçen yıldan 35 milyon ton yüksek olarak 761 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceğini belirtti.
Tüketimdeki bu artışın, özellikle yüksek enerji fiyatları kapsamında biyolojik yakıt yapımı nedeniyle mısıra olan talebin artmasından kaynaklandığı vurgulanıyor.
IGC, 2006/07 sezonunda 95 milyon ton olarak gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya dönem sonu mısır stoklarının 2007/08 dönemi sonunda 85 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor.

Buğday stratejik ürün

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Orta Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, IGC'nin, dünyada mısır ve buğday tüketiminin ciddi oranlarda artacağı yolunda tahminlerde bulunduğunu belirterek, ''Bu artışı gören birçok ülke, farklı tarım politikaları geliştiriyor. Tüketim artarken üretiminin de artması ülkelerin konuyla ne kadar yakından ilgilendiğini gösteriyor'' dedi. Mısırın yakıt amaçlı fazla talep görmesi nedeniyle, yemlik sıkıntısının ortaya çıkacağını ve bunun sonucunda buğdayın yemlik kullanımının da ciddi boyutlarda artacağını vurgulayan Hepokur, şunları kaydetti: ''Buğday giderek daha stratejik bir ürün haline geliyor. Bu açıdan bölgesel tohum ve üretim çalışması yapılarak Türkiye buğday üretimi 20 milyon tondan, 30 milyon tona çıkarılabilir. Buğday genleri üzerinde araştırma yapılmalı ve 9 bölgede hangi üründen fazla verim alınacağı tespit edilmelidir. Daha sonra da bölgesel ekim sağlanmalıdır. Bu şekilde üretimle bırakın kendi ihtiyacımızı karşılamayı, dünyadaki açığın kapatılmasında da önemli rol üstleniriz.'' Hepokur, mısır ve buğday konusunda birçok ülkenin yeni projelerle pazarda hakim olmaya çalıştığını belirterek, Türkiye'nin böylesine önemli konuda geri kalmaması gerektiğini söyledi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100