Kriz sonrası ailelerin yüzde 76'sı gıda tüketimini önemli ölçüde azalttı. Krizzede vatandaşın başlıca yiyeceğini patates, makarna ve bulgur gibi genelde ucuz ihtiyaç maddeleri oluşturuyor
Hacettepe Üniversitesi'nce, Mamak'ta yapılan araştırmaya göre, gecekonduda yaşayan ailelerin yüzde 76'sı ekonomik kriz sonrası gıda tüketimini azaltırken, en çok tüketilen gıda maddelerini patates, makarna ve bulgur oluşturuyor. Sosyal Hizmetler Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin, araştırma görevlisi Hakan Acar danışmanlığında yürüttüğü çalışma, gecekondu bölgelerinde et, süt, sebze ve meyve tüketiminde büyük düşüş yaşandığını gösteriyor. Acar, araştırmayı, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre Ankara'nın "gelir seviyesi en düşük ilçesi" Mamak'ta, 50 aile (213 kişi) üzerinde gerçekleştirdiklerini bildirdi. Şafaktepe Toplum Merkezi ile görüşerek gecekondulaşmanın en yoğun olduğu yerleri belirlediklerini kaydeden Acar, çalışmayı bu temele dayandırdıklarını söyledi.
Görüşülen ailelerin gelir seviyesi de oldukça düşük. Katılımcıların yüzde 41.7'sinin aylık geliri, 100-200 milyon lira arasında değişiyor ve gelirin yüzde 59.2'si beslenme giderlerine harcanıyor.
Boğazlarından da kestilerEkonomik krizin etkisiyle ailelerin yüzde 76'sı gıda tüketimini azaltırken, "kriz sonrasında en çok yenilen gıda maddeleri"ni patates, makarna ve bulgur oluşturuyor. Et, süt, sebze ve meyve tüketiminde ise büyük düşüş yaşandığı görülüyor. Araştırmaya göre, ailelerin yüzde 68'inde, "ekonomik krizin yarattığı işsizlik ve gelir seviyesindeki düşüş nedeniyle huzursuzluk/gerginlik hakim." Krizin olumsuz etkileriyle nasıl başa çıktıkları sorulduğunda ailelerin yüzde 50'si tüketimi kıstığını, yüzde 13'ü çocuklar/akrabalar/arkadaşlardan, yüzde 16'sı da komşulardan yardım aldığını söylüyor. Yüzde 16'sı borçla, yüzde 2.5'i banka kredileriyle idare ettiğini belirtirken, ailelerin yüzde 2.5'inde kadınların çalışmaya başladığı görülüyor.
Hacettepe Üniversitesi'nce, Mamak'ta yapılan araştırmaya göre, gecekonduda yaşayan ailelerin yüzde 76'sı ekonomik kriz sonrası gıda tüketimini azaltırken, en çok tüketilen gıda maddelerini patates, makarna ve bulgur oluşturuyor. Sosyal Hizmetler Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin, araştırma görevlisi Hakan Acar danışmanlığında yürüttüğü çalışma, gecekondu bölgelerinde et, süt, sebze ve meyve tüketiminde büyük düşüş yaşandığını gösteriyor. Acar, araştırmayı, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre Ankara'nın "gelir seviyesi en düşük ilçesi" Mamak'ta, 50 aile (213 kişi) üzerinde gerçekleştirdiklerini bildirdi. Şafaktepe Toplum Merkezi ile görüşerek gecekondulaşmanın en yoğun olduğu yerleri belirlediklerini kaydeden Acar, çalışmayı bu temele dayandırdıklarını söyledi.
Görüşülen ailelerin gelir seviyesi de oldukça düşük. Katılımcıların yüzde 41.7'sinin aylık geliri, 100-200 milyon lira arasında değişiyor ve gelirin yüzde 59.2'si beslenme giderlerine harcanıyor.
Boğazlarından da kestilerEkonomik krizin etkisiyle ailelerin yüzde 76'sı gıda tüketimini azaltırken, "kriz sonrasında en çok yenilen gıda maddeleri"ni patates, makarna ve bulgur oluşturuyor. Et, süt, sebze ve meyve tüketiminde ise büyük düşüş yaşandığı görülüyor. Araştırmaya göre, ailelerin yüzde 68'inde, "ekonomik krizin yarattığı işsizlik ve gelir seviyesindeki düşüş nedeniyle huzursuzluk/gerginlik hakim." Krizin olumsuz etkileriyle nasıl başa çıktıkları sorulduğunda ailelerin yüzde 50'si tüketimi kıstığını, yüzde 13'ü çocuklar/akrabalar/arkadaşlardan, yüzde 16'sı da komşulardan yardım aldığını söylüyor. Yüzde 16'sı borçla, yüzde 2.5'i banka kredileriyle idare ettiğini belirtirken, ailelerin yüzde 2.5'inde kadınların çalışmaya başladığı görülüyor.