Bu haber kez okundu.

?Çayınız çöp olmasın'
Çay üreticilerini taze filizlerin dışındakilerin alınmaması yönüne uyaran Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu, yılda yaklaşık 120 bin ton olarak gerçekleşen çay üretiminin aşğı yukarı 25 bin tonunun çöp ve odun olduğunu açıkladı ~|~

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yılda ortalama 110-120 bin kuru çay üretiklerini, ancak taze filizlerin dışındakilerin alınmasından dolayı üretim sırasında bu çaydan 25 bin ton dolayında 'çöp ve odun' çıktığını söyledi. Sütlüoğlu, yaptığı açıklamada, yoğun bir kampanya dönemi geçirdiklerini belirterek, "Birinci sürgünde bölge genelinde çay aynı anda hasat olgunluğuna geldi. Vatandaşımız bu nedenle sıkıntı çekti. Biz de vatandaşımızın bu sıkıntılarını gidermek için elimizden gelen gayreti gösterdik" dedi. İlk sürgünde dönüm başına kotayı 425 kiloya çıkarttıklarını, 47 gün gibi çok uzun bir süre vatandaştan çay alımı yaptıklarını, üreticinin çayını elinde bırakmadıklarını ifade eden Sütlüoğlu, birinci sürgünden 5 gün aradan sonra ikinci sürgün yaş çay alımlarına başladıklarını kaydetti. Ramazan Bayramı öncesinde ikinci sürgün alımlarını tamamladıklarını, bayramda verilen aranın ardından 2 eylül itibariyle üçüncü ve son sürgün yaş çay alımlarına başladıklarını anlatan Sütlüoğlu, "Birinci sürgünde 238 bin 257 ton, ikinci sürgünde de 233 bin 147 ton olmak üzere 471 bin tonun üzerinde yaş çay alımı yaptık. Üçüncü sürgünde ise şu ana kadar 69 bin ton civarında alım gerçekleştirdik. Böylece şu ana kadar 540 bin tonun üzerinde yaş çay satın aldık. Bu yıl 650 bin ton civarında alım yapma yönünde politikamız var. Gelecek ay yapacağımız alımların ardından üçüncü sürgünü de sona erdirip bu yıl kampanyamızı tamamlamış olacağız" diye konuştu. Pazarlama ve satış çalışmalarının ise 12 ay devam ettiğini vurgulayan Sütlüoğlu, kampanyanın tamamlanmasının ardından satış çalışmalarına ağırlık vereceklerini, pazar payını artırmak için çalışacaklarını söyledi.

Yaprak kaliteli ise çay da kaliteli olur
İmdat Sütlüoğlu, yaş çayda iklim şartlarından dolayı rekoltenin geçen yıla göre biraz düştüğünü, randımanın da istedikleri seviyede olmadığını dile getirerek, "Müstahsil çayı kaliteli toplamıyor. Maalesef 13 yıldır vatandaş ne topladı ise çay bezi açılmadan ÇAYKUR ve özel sektör tarafından alındı. Çayda kalitenin püf noktası yaprağın kalitesidir. Çay yaprağı kaliteli ise çay da kaliteli olur. Çay yaprağı kaliteli değilse hangi teknolojiyi uygularsanız uygulayın, kalitesiz yaş çay yaprağından kaliteli çay üretemezsiniz. Çay üretiminde şu andaki en büyük handikapımız, vatandaşın çayını kaliteli toplamamasıdır" diye konuştu. Bu yıl özellikle ikinci ve üçüncü sürgünde vatandaşın çay bezini açarak evsaf dışı çayını seçmesini istediklerini, istemeye de devam edeceklerini belirten Sütlüoğlu, "Genel müdürlük olarak ekipler oluşturdum, bu konuya yakından takip ediyorum. Vatandaşın çayını mutlaka evsafına uygun toplayarak, evsaf dışı olanları da ayıklayarak vermesi lazım. Yabancı unsurların çayda olmaması lazım. Çayın selüloz yapısındaki kart bölgelerin olmaması lazım" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100